Ulusal Yas neden ilan edilir, ne yapılır?

Merkezüssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan depremlerin ardından 10 ilde yıkım meydana geldi. Can kaybı sayısı artmaya devam ederken Türkiye'de son dakika haberi ile ulusal yas ilan edildiği öğrenildi.
Ulusal Yas neden ilan edilir, ne yapılır?

Türkiye Kahramanmaraş'tan gelen deprem haberi ile sarsıldı. 6 Şubat tarihinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Gaziantep'te de 6.4 büyüklüğünde meydana geldi. Öğle saatlerinde ise Kahramanmaraş Elbistan'da 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve sarsıntı Ankara'ya kadar hissedildi. Soğuk hava etkisinde enkazda arama kurtarma çalışmaları an itibariyle devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik bir açıklama geldi. 

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın ardından ''Ulusal yas nedir, ne anlama gelir, ne yapılır?'' sorularına yanıt aranmaya başladı.

MİLLİ-ULUSAL YAS NEDİR? 

Milli ya da Ulusal Yas, bir ülke halkının büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen, kendi ülkesinde veya başka bir ülkede yaşanan önemli derecedeki bir kişinin ölümü, yıl dönümü nedeniyle ilan edilen güne verilen isimdir. Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilirlen ülkemizde yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez. Doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle milli yas ilan ediliyor.

İlgili Haberler