HAARP yapay deprem üretebilir mi?

Türkiye zor bir sabaha uyandı. Bugün Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Yaşanan yıkıcı depremlerin ardından HAARP yeniden gündeme geldi.
HAARP yapay deprem üretebilir mi?

6 Şubat Pazartesi 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve Gaziantep'te 6,4 büyüklüğündeki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Saat 13.24'de  merkezüssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelirken  sarsıntı Ankara'dan da hissedildi. Artçılar Ankara'dan da hissedilirken deprem fırtınası Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep ve Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vurdu. 

HAARP NEDİR?

İstanbul Kağıthane ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası sosyal medyada HAARP iddiası gündeme geldi. Bunun ardından vatandaşlar, ''HAARP nedir? HAARP'la yapay deprem mümkün mü?" sorularına yanıt aramaya başladı. HAARP, Türkçe karşılığı "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program"ı olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir. Yetkililer, HAARP'ın amacını füzeleri havada imha etmek, toprağın altını incelemek, denizaltılarla haberleşmeyi kolaylaştırmak, ve büyük bir alandaki tüm haberleşmeyi kesmek olarak açıklarken Amerikanın en ünlü jeofizikçilerinden birine göre ise bu teknoloji iklimleri değiştirmek, ozon tabakası ile oynamak, deprem yaratmak, radyasyon yaymayan termonükleer patlamalar yaratmak gibi korkunç güce de sahiptir.

HAARP PROJESİ DEPREME ETKİ EDER Mİ?

HAARP, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak için Alaska Üniversitesi ile ortak yürütülen bir proje sonucunda kuruldu. Günümüzde Pentagon tarafından kontrol edilmekte ve ABD ordusunun hizmetindedir. Projenin kurulu olduğu Alaska'da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır. Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; "gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme" işlevlerine sahiptir. HAARP projesi ile atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir. HAARP'ın kurulu olduğu bölgeye herhangi bir uçağın yaklaşması yasaktır.CAncak depreme etki edip etmediğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmamaktadır.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan sosyal medyada ortaya atılan HAARP iddialarıyla ilgili; ''Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önem taşımaktadır.'' ifadelerine yer verildi. HAARP'ın depreme neden olduğuna ilişkin bir bilgiye yer verilmedi.

İlgili Haberler