Dördüncü trafik ışığı geliyor! Beyaz ışık ne işe yarayacak?

Trafik ışıkları ile alakalı olarak bir değişiklik kararı için test uygulamalarının başladığı bildirildi. Kırmızı, sarı ve yeşil ışıktan sonra dördüncü trafik ışığı olarak beyaz ışığın ekleneceği açıklandı.
Dördüncü trafik ışığı geliyor! Beyaz ışık ne işe yarayacak?

Trafik ışıkları tüm dünyada trafiği düzenleyen evrensel niteliğe sahip uygulamaların başında geliyor. Her ülkede trafik ışığı uygulaması bulunuyor. Tüm ülkelerde yeşil ışık geç, kırmızı ışık dur ve sarı ışık da hazır ol anlamına geliyor. Bu evrensel kural ile trafik akışı sağlanırken şimdi bu ışıklara bir yenisinin eklenmesi için çalışma yapıldığı bildirildi.

OTONOM ARAÇLAR SİSTEM DEĞİŞTİRECEK!

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nde trafik ışıkları hakkında oldukça dikkat çekici bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmaya göre şu anda Türkiye’de trafiğe çıkmamış olan elektrikli otonom araçlar için farklı bir uygulamaya gidilmesi gerekiyor. Otomatik sürücü ile sürülen bu araçların çalışma disiplinleri oldukça farklı işliyor. Geleneksel trafik uygulamaları da bu araçların trafik akışları için yeterli imkanı sağlamıyor.

YENİ TRAFİK IŞIĞI BEYAZ OLACAK!

Yapılan çalışma ile beraber yeni trafik ışığının beyaz olmasına karar verildi. Bu beyaz ışığın ne işe yarayacağı da açıklandı. Buna göre elektrikli otonom araçlar hem araçlar için hem de yayalar için trafikte yüzde 25 oranında rahatlama sağlayabilecekler. Otonom araçların tek özelliği kendi araçlarını otomatik olarak sürmek olmuyor. Bu araçlar aynı zamanda bilgisayar sistemleri ile birbirleri arasında da haberleşebiliyorlar. Bu da trafik akışının iyileştirilmesi için kullanılabilecek. Aynı zamanda bu araçlar merkezi trafik sistemi ile de bilgisayar üzerinden iletişim kurabilecekler. Beyaz ışık bu araçlar için kullanılacak.

Test aşamasında bulunan sisteme göre beyaz ışık yandığında bu araçlar trafik akışını sağlayabilecekler. Işığın gereksiz olduğu durumlarda beyaz ışık devreye girecek ve trafiğin akışı sağlanacak. Böylece gereksiz trafik yoğunlukları da ortadan kalkmış olacak.

Yapılan çalışmaların ne adar başarılı olacağı için ise test çalışmaları başlatıldı. Pilot bölge oluşturularak beyaz ışık sisteminin başarı oranı test ediliyor. Bu test çalışmalarının sonucuna göre sistem tüm dünyaya yayılacak ve trafik ışıklarına dördüncü bir ışık olarak beyaz ışık eklenecek.