Uzmanlar Canan Karatay'ı haklı çıkardı! O besini tüketen anında şifa buluyor sakın sofradan eksik etmeyin

Prof. Dr. Canan Karatay'ın bazı öneri ve açıklamaları çoğu uzman tarafından eleştiri yağmuruna tutuluyor. Canan Karatay'ın önerilerini destekleyen bir araştırma ortaya çıkarken şifa deposu ve sofradan eksik edilememesi gereken bir besin hakkında yeni açıklamalar geldi.
Uzmanlar Canan Karatay'ı haklı çıkardı! O besini tüketen anında şifa buluyor sakın sofradan eksik etmeyin

Uzmanlar Canan Karatay'ı haklı çıkardı! O besini tüketen anında şifa buluyor sakın sofradan eksik etmeyin - Uzmanlar dengeli ve dğzenli beslenmenin sağlığımız üzerin deki etkisine dikkati çekerek pek çok öenmli araştırma sonucunu ortaya koyuyor. Vücut sağlığı için çeşitli öneriler art arda sıralanırken ülkemizde en çok Prof. Dr. Canan Karatay'ın söylemleri gündem oluyor. Prof. Dr. Karatay, yıllarca tereyağının zararlarına yapılan vurguya karşı çıkmış ve ısrarla bu besinin tüketilmesi gerektiğine dikkati çekmişti.

Prof. Dr. Karatay'ın tereyağı tüketimini önermesi tepkilere neden olsada son yapılan araştırmalardan biri bu karşı çıkmaların yersiz olduğunu işaret etti. Araştırmalara göre tereyağının yaralarına dikakt çekilirken bireylerin bu ürünü sofralarından eksik etmemeleri gerektiğine dikkat çekildi. 

CANAN KARATAY'IN TEREYAĞI ÖNERİSİ ONAYLANDI

Prof. Dr. Canan Karatay, beynin yağlarla çalıştığını ve bol bol orijinal köy tereyağı tüketilmesi gerektiğini çıktığı her televizyon programı, YouTube kanalları ve kitaplarında öneriyor. Hakiki tereyağı tüketiminin saymakla bitmeyen faydaları olduğuna değinen Prof. Dr. Karatay'ın tereyağı tüketimi önerisi yıllarca farklı farklı uzmanlar karşı çıktı. Tereyağının damar  tıkanıklığına yol açtığını savunan uzmanlar Prof. Dr. Karatay'ın bu önersine karşı çıksa da yapılan araştırmalar Karatay'ı destekledi. Tereyağının zararlarına yapılan vurguya karşı çıkan Prof. Dr. Karatay ise her seferinde tereyağının sofra ve yemeklerden eksik edilmemesi gerektiğine değindi. Bilimsel araştırmalar sonucu birbirinden yeni veriler elde edildi. Bilim dünyasına yeni kazandırılan bu araştırmalar tereyağı tüketiminin oldukça aönemli olduğuna vurgu yaptı. Doymuş yağ asitlerinin genellikle zararlı olduğuna dair kanıtı silecek olan yeni kayıtları ortaya çıkarak bilim insanları, farklı bir bakış açısı sunarak tereyağı ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan C15:0 adlı bir doymuş yağ türünün aslında oldukça faydalı olabileceğini ortaya koydu.

İÇERİSİNDEKİ C15:0 İÇERİĞİNİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Halk sağlığı araştırmacısı ve veteriner olan Stephanie Venn-Watson'ın yaptığı araştırmanın sonucunda hayvanların yaşa bağlı hastalık riski ile insanlarda ortaya çıkan değişimler arasında dikkat çeken bir paralellik olduğunu ve beslenmenin bu süreçte önemli olduğunu tespit ettiğini belirtti. Daha fazla doymuş yağ ve C15:0 içeriğinden nasıl faydalanılacağı konusunda daha iyi veriler elde etmeye dair çalışmalar yürütüldüğünün altı çizilirken ilk etaptaa tereyağı tüketiminin oldukça faydalı olduğuna vurgu yapıldı.  Yapılan son araştırmalar, beslenme sisteminde daha fazla C15:0 için otla beslenmiş besi hayvanlarından elde edilmiş tereyağı gibi yiyeceklerin tüketilmesinin astalık riskini azaltırken  iyileşmeyi de sağladığını ortaya koydu.

Bu çerçevede Prof. Dr. Canan Karatay'ın tereyağ tezini destekleyen araştırma sonucu vatandaşların doğru, dengeli ve belirli seviyede tereyağı tüketiminde herhangi bir zarar olmadığına değinildi.

İlgili Haberler