Kansere yakalanmamak için haftada 1-2 defa bunu yapın

Çağımızın en sinsi ve en hızlı ilerleyen ölümcül hastalıkların başında kanser geliyor. Uzmanlar her fırsatta kansere yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini öneriyor. İşte kansere yakalanmamak için yapılması gerekenler
Kansere yakalanmamak için haftada 1-2 defa bunu yapın

Konu ile ilgili açıklamayı İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Güner yaptı. Güner, yaptığı açıklamasında kanser hastalığının ne yazık ki genç yaşlara kadar gerilediğini ifade etti.

Özellikle 18-40 yaş arasındaki vakaların son 10 yıl içinde yüzde 20-25 oranında arttığını ifade eden uzman isim yapılması gerekenleri de söyledi.

KANSER HASTALIĞI SON 10 YILDA ARTTI

Güner, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla, kanser hastalığına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uzman isim, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Kanser maalesef çağımızın hastalığı. Kalp hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan hastalık. İleri yaşlarda görülen bir hastalıktı ancak yapılan çalışmalardan kansere erken yaşlarda da rastlayabileceğimizi görüyoruz. Özellikle erişkin yaşta 18-40 yaş arası vakaların, son 10 yılda yaklaşık yüzde 20-25 civarında arttığını görüyoruz. Bu, bizi endişelendiriyor. Özellikle; lenfoma, testis, sarkom, beyin tümörleri, meme kanserleri gençlerde daha sık görülüyor. Mide kanseri ve kolon kanseri gibi normalde daha ileri yaşlarda görülen kanser çeşitleri de artık gençlere inmiş durumda. Erken yaşta görülen kanserler ne yazık ki daha agresif seyrediyor. Yani 70 yaşında bir mide kanseri hastası ile 30 yaşındaki bir mide kanseri hastası karşılaştırıldığı zaman, 30-35 yaşındaki kişinin hastalığı daha kötü geçebiliyor”

MUTLAKA AİLE TARAMASI YAPILMALI

Yaşanan vaka artışının bir sebebinin kalıtsal olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Güner, “Bazı kanserlerin kalıtsal geçtiğini biliyoruz. Örneğin; meme kanserinde veya yumurtalık kanserinde ailesel bir geçiş söz konusu olabilir. Örneğin; 45 yaşındaki bir kadın meme kanseriyse, annenin çocuklarında meme kanseri gelişme riski artıyor. Mutlaka aile taraması öneriyoruz. Tarama, kanserin fark edilmesi ve tedavi edilebilmesi için çok önemli. Elbette kanserin oluşma nedenlerinin hepsi kalıtsal değil.” şeklinde konuştu.

HAFTADA 1-2 KIRMIZI ET TÜKETİLMELİ

Toplumsal farkındalığa vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Güner, “Sigara içen bir kişinin bırakması gerekiyor, günde yarım saat tempolu yürüyüş öneriyoruz. Beslenme çok önemli. Sebze, meyve tüketimini artırmak gerekiyor. Haftada 1-2 kırmızı et tüketilerek, balık tüketiminin artırılması gerektiğini söylüyoruz. Tam tahıl ürünlerinin tüketiminin artırılması gerekiyor” dedi.

NOT: Kanseri direkt olarak etkileyen bir meyve ya da sebze türü bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar kanserin oluşmasının engellenmesi adına sağlıklı beslenmeyi her fırsatta hatırlatmaya devam ediyor.