Her sofrada olan bu yiyecekler tehlike saçıyor! Uzmanlar mide kanseri yapan gıdalara karşı uyardı

Herkesin severek tükettiği yiyecekler sağlık açısından büyük tehlikeler içeriyor. Yiyeceğin içinde bulunan masum sanılan pek çok gıda kanser ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlardan çorba sevenlere uyarı…
Her sofrada olan bu yiyecekler tehlike saçıyor! Uzmanlar mide kanseri yapan gıdalara karşı uyardı

Severek yediğimiz pek çok yiyecek sağlığımıza tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, yiyecekler hakkında araştırma yaparken bunların kalp ve kanser hastalıklarıyla olan ilişkisini inceliyor. Sık sık tüketilen çorbalarda bile kansere davetiye çıkaran bazı gıdalar bulundu. Masum sanılan ve severek tüketilen o yiyecekler aslında sağlık açısından ciddi zararlar veriyor. Riskli kanser türlerinden biri olarak bilinen mide kanseri, genellikle yediklerimizden tetikleniyor. Örneğin sodyum oranı yüksek yiyecekler mide kanserine sebep olurken uzmanlar gıdalarla ilgili önemli araştırmalar yaptı.

Çorbada Kanser Yapıcı Maddeler Var

Araştırmalarda yüksek miktarda tuz tüketen insanlarda oluşan kanser yükleri yakından incelendi. Çorba bazlı yemekler ile yüksek hastalık insidansı arasında potansiyel bir ilişki fark edildi. 2012 yılında Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmaya göre farklı çorba bazlı yemekler ile mide kanseri insidansı arasında önemli bir bağ bulunuyor. Kore’de yapılan araştırmada diyete yüksek sodyum katkısı sağlayan bu yemekleri inceleyen çok sayıda çalışmanın tutarsız sonuçlar ortaya koyduğu belirtildi. Erişte, mantı, çorba ve yahni içeren yemeklerin kanser riskini nasıl etkilediğini incelemek için 440 vaka ve 485 kontrol ele alandı.

Besinlerdeki Yüksek Tuz Oranına Dikkat

Araştırma ekibi “Sonuçlarımızda yüksek miktarda erişte ve hamur tatlısı alımı, mide kanseri insidansında önemli ölçüde artış ile ilişkiliydi” sonucuna ulaştı. Bu tür yiyeceklerdeki ana suçlunun tuz olduğu belirtilirken basit veya işlenmiş karbonhidratların da masum olmadığı ortaya çıktı. Temel besinlerden arındırılmış rafine karbonhidratlar mide kanseri riskini arttıran gıdalar olarak tanımlandı.

Nişasta Alımına Dikkat Edin

Her ne kadar karbonhidratların kanser yaptığına dair araştırmalar sınırlı kalsa da nişasta alımı iki kanser türüyle yakından alakalı sonuçlar verdi. Ulusal Tıp Kütüphanesi “Sık nişasta tüketimi, bir vaka kontrol çalışmasında yüksek mide kanseri insidansı ve diğerinde özofagus kanseri ile ilişkilendirilmiştir.” açıklamasında bulundu. Uzmanlar bu besin maddelerinin tüketiminde şu uyarıyı yapıyor: “Eaatwell Guide tarafından gösterildiği gibi, patates, ekmek, pirinç, makarna ve tahıllar gibi nişastalı yiyecekler, yediğiniz yiyeceklerin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Mümkün olan yerlerde, tam tahıllı çeşitleri seçin ve daha fazla lif için patatesleri kabuğuyla birlikte yiyin.”

Bu Gıdalar Mide Kanseri Yapıyor

Mide Kanseri dergisindeki ilk araştırmada, uzmanlar farklı gıda gruplarıyla birlikte nişastalı, sağlıklı ve karışık olacak şekilde 3 farklı sınıflandırma yaptı. Bu sınıflardaki yiyeceklerin mide kanserindeki rolünü değerlendirmek için farklı gıda grupları üzerinde analizler yapıldı. Pirinç, tuzlu et, haşlanmış et, beyaz ekmek, patates ve yumru tüketiminin mide kanseri riskinin arttırdığı ortaya çıktı.

İlgili Haberler