Bu şekilde uyumanın hastalık belirtisi olduğu açıklandı

Bilim insanları hastalıklar ve uyku arasındaki ilişkiyi araştırmaya devam ediyor. Konuya ilişkin yeni bir araştırmanın yapıldığı ortaya çıktı. Uyku alışkanlıklarının tespiti için yapılan çalışmada o şekilde uyumanın hastalık belirtisi olduğu açıklandı.
Bu şekilde uyumanın hastalık belirtisi olduğu açıklandı

Yapılan araştırmaya göre bilim insanları hastalık riski taşıyan 4 tip uyku türünü açıkladı. Risk altında olan kişileri de tek tek açıklayan bilim insanları toplamda 3.700 katılımcıyı izledi.

Araştırma ABD’de bulunan Penn State Sağlık ve İnsani Gelişme Koleji’nde yapıldı. Bilim insanları katılımcıların uyku alışkanlıklarını tek tek takip etti. Araştırma sonucunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Kişilerin uyku düzeninin yaş aldıkça değişkenlik gösterdiği ortaya çıktı. Bunun yanı sıra bu durumların kronik hastalıkların gelişmesi ile nasıl ilişkili olabilecekleri konusunda farklı ifadeler kullanıldı.

DÖRT GRUP ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPILDI

Yapılan analizde her katılımcının dört gruptan birine ait olduğu belirtildi. “İyi uyuyanlar”, “Hafta sonu uyuyanlar”, “Uykusuzluk çekenler” ve “Kestiren” gruplarının olduğu açıklandı.

868jpg-rvhuuz6fakukgxcxvbnwna.jpg

Buna göre:

İyi uyuyanlar uzun ve tutarlı saatte uyuyan kişiler olarak tanımlandı. Kişiler gün içerisinde uyanık oldukları saatten memnun olduklarını dile getirdi.

Hafta sonu uyuyanlar ise hafta sonu uzun uyuyan, ancak hafta içi çok da verimli ve iyi uyuyamayan kişilerden oluşuyor.

Araştırmaya katılan 3.700 katılımcının hemen hemen yarısından fazlası en kötü iki uykunun içerisinde yer aldı. Ara sıra kestiren ve uykusuzluk çekenler kategorisi..

Uykusuzluk problemi yaşayanlar uykuya dalarken zorlandılar ve diğer kişilere göre az uyudular. Bu sebeple de uyandıklarında kendilerini yorgun hissettiklerini ve uykudan çok da memnun olmadıklarını dile getirdiler.

RİSK DAHA YÜKSEK

Genel olarak toparlamak gerekirse, uykusuzluk çeken kişilerin iyi uyuyan kişilere kıyasla kalp hastalığı, diyabet ve depresyona yakalanma oranının yüzde 28-81 arasında daha yüksek olduğu ifade edildi.

Şekerleme yapanlarda diyabet riskinin yüzde 128 olduğu belirtildi.