Bel ağrılarından kurtulmak için yapmanız gerekenler

Yaşam içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bel ağrılarından kurtulmak ve yaşam kalitenizi daha üst seviyelere çıkartmak için bu önerilere kulak verin
Bel ağrılarından kurtulmak için yapmanız gerekenler

Bel ağrısı, nedeni her ne olursa olsun ortaya çıktığı zamanlarda kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu aynı zamanda iş veriminde düşürmektedir şiddetli olan bel ağrıları uzun sürdüğü dönemlerde gerçek manada hayatı olumsuz etkilemekte ve kişinin tüm yaşantısını aksatmaktadır

Bel ağrılarından kurtulmak için neler yapılması gerektiğini Rehabilitasyon uzmanı Dr Rıza Azeri sizler için bir bir anlattı.

Her 20 dakikada bir adım atın

Sürekli olarak oturan kişilerde lbel ağrısı, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni oturma esnasında omurgadaki diskler arasında oluşan basınçtır. Bu basıncın önüne geçmek için tüm gün aynı pozisyonda oturmak yerine her 20 dakikada bir adım atmak önerilmektedir. Hareket sırasında diskler arasındaki basınç azalacağından dolayı bel ağrısı da oluşumu da ortadan kolayca kalkmış olacaktır.

Oturma pozisyonuzu düzenleyin

Gün boyu oturarak çalışmak durumuna maruz kalıyorsanız ve oturmuş olduğunuz sandalyenin üzerinde dik bir pozisyonda bulunuyor, belinize hiçbir şekilde destek vermiyorsanız omurgadaki diskleri üzerindeki yük azalır. Bu esnada öne ya da yana doğru eğildiğiniz durumlarda omurga disklerindeki basınç yükselir ve doğrudan bel ağrısına neden olur.

 Fakat oturmuş olduğunuz sandalyenin üzerine bel destekleyici bir aparat yerleştirdiğiniz durumlarda disklerin bulunduğu bel çukurunu doldurarak belinize destek olacaktır Bu da bel ağrısının önüne geçmenize yardımcı olur..

Belinizden eğilmeyin

 ön tarafa doğru eğildiğiniz durumlarda yük bel bölgesinde artar. kişinin sahip olduğu kilo ve boy uzunluğuna göre bele binen yük miktarı da artar. buna bağlı olarak bel bölgesinde yaşanan ağrının şiddeti de artış gösterir.

Rahat ettiğiniz pozisyonda uyuyor uyuyun

Kendinizi nasıl daha iyi ve sağlıklı hissediyorsanız o pozisyonda uyumanızı tavsiye edebiliriz. sırtüstü uyumakta zorluk çekiyorsanız yüzüstü uyumayı tercih edebilirsiniz. Çünkü bel çukuru fazla olan kişiler Sırt üstü yatmak da sorun yaşamaktadır. Bu nedenle yüzüstü veya yan yatma pozisyonu sizlere daha iyi gelebilir. Eğer bel çukurunuzun fazla olmasına rağmen sırtüstü yatmaya devam ediyorsanız sabah uyandığınızda şiddetli bir bel ağrısı ile uyanmış olursunuz.

Yataktan aniden kalkmayın

Sabah uyandığınız anlarda uyandığınız gibi direk yataktan fırlamak yerine yatağınıza bir kaç dakika bel kaslarınızı ısıtmak amacıyla belirli egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. anlık hareketler ile yataktan fırlamak bel tutulmasına ve bel ağrısına neden olabilir.

Yerden dizlerinizi bükerek bir şey alın

Şiddetli bel ağrılarının yaşanmasına en çok neden olan etkenlerden bir tanesi de yerden bir yük kaldırırken yanlış alınan pozisyondur. Bu nedenle yerden kaldıracağınız yükü taşıma esnasında mutlaka dizlerinizi bükerek  kaldırın kaldırma esnasında eşyayı kendi vücudunuza yakın tutmayı de ihmal etmeyin, uzak tuttukça belinize binen yük miktarı artacaktır. Bu da belli bir ağrı oluşumuna neden olacaktır

Düz yolda yürüyüş yapın

Düz bir yol zemininde yürüyüş yapmak sizler için oldukça sağlıklı bir harekettir. Hem sağlıklı kiloya sahip olabilmek hem de kondisyonu arttırma anlamında yürüyüş yapmak oldukça etkili bir yöntemdir. Tüm bunların yanısıra omurgada bulunan disklerin beslenmesi için de düz yolda yürüyüş yapmak oldukça faydalı bir egzersizdir. Yürüme esnasında disklerde dokular arası madde alışverişi olduğundan ve disklerin beslenmesi sağlandığından ötürü bel bölgenizde bulunan sorunlar minimize edilmektedir

Suyun kaldırma gücünden faydaları

Bel kaslarında bulunan ağrıların ve sorunların ortadan kaldırılması için yüzmek oldukça önemli bir aktivitedir. Kasların güçlenmesine yardımcı olan yüzme hareketi bele herhangi bir ağırlık vermez ve bel üzerinde bulunan tüm kasları en iyi şekilde güçlendirmiş olur.

Kilo almaktan kaçının ve sigaraya içmeyi

İdeal kiloya sahip olun. Aşırı kilo olmaktan uzak kalın. Eğer fazla kilolu olduğunuzu düşünüyorsanız kilo verin. Göbek bölgenizde oluşan fazla kilolar, bel belgenize yük bindireceği için aynı zamanda bel ağrılarına da neden olacaktır. Bunun yanı sıra oldukça büyük göğüslere sahip olan kadınlarda bel ağrısı en çok yaşanan sorunların başında gelmektedir. Büyük göğüsleri küçültmek bel ağrısını hafifletme konusunda etkilidir.

 Yine sigara kullanımı da omurgada bulunan disklerin etrafında yer alan ince damarların kapanmasına neden olacağı için bu bölgede disklerin sıvı alışverişine engellemektedir. Sigara içen kişilerde bel fıtığı ve bel ağrısı daha sık yaşanır.

Duruş egzersizleri

Eğer yanlış bir duruş şekline sahipseniz bu da omurgamızı oldukça olumsuz etkileyecektir. Çünkü omurgada yer alan şekil bozukluğu doğrudan bel bölgenizi etkileyecektir. Kambur duruş bel ağrısına neden olan en büyük etkenlerden biridir. Bu gibi durumlarda duruş egzersizleri yaparak bel bölgenizdeki ağrılardan kurtulabilirsiniz.

İlgili Haberler