Aileler hemen kontrol etsin! Çocuğunuzda bu belirtiler varsa...

Son dönemde çocuklarda ve gençlerde görülme sıklığı artan skolyoz hastalığı hakkında son dakika uyarısı geldi. Bu belirtiler varsa hemen doktora başvurun!
Aileler hemen kontrol etsin! Çocuğunuzda bu belirtiler varsa...

Çocuklarda ve gençlerde görülen hastalıklar arasında yer alan skolyoz hastalığı konusunda doktorlardan yeni uyarı geldi. Toplumda her bin kişide 3 ile 7 kişi arasında görüldüğü belirtilen hastalık için erken tanı büyük önem taşırken erken tanı edilen hastalıklarda ameliyatsız tedavi imkanı olduğu belirtildi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Bozduman, çocuklarda ergenlik öncesi skolyozun (omurga eğriliği) belirlenmesinde ailelere önemli görevler düştüğünü belirterek, "Anneler, babalar ergenlikte çocuklarının mutlaka omuz, kalça dengelerinin, belleri ile kolları arasındaki mesafenin simetrik olmasına dikkat etmelidir. Bu aşamada yakaladığımız birçok çocuğu ileride cerrahi ihtiyacı olmadan tedavi ve takip etme şansımız olabiliyor" dedi.

SKOLYOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

En sık görülenin nedeni tam aydınlatılamayan skolyoz grubu olduğunu dile getiren Bozduman, “Bunlar ergenlik yaşındaki çocuklarda görülen ve cerrahiyle önüne geçilebilecek kısımdır. Anneler babalar ergenlikte çocuklarının mutlaka omuz, kalça dengelerini, belleriyle kolları arasındaki mesafenin simetrik olmasına dikkat etmelidir. Bu aşamada yakaladığımız birçok çocuğu ileride cerrahi ihtiyacı olmadan tedavi ve takip etme şansımız olabiliyor.

Biraz daha büyük gruplarda, enfeksiyon, tümör, ramotolojik, sedromik hastalıklar nedeniyle omurgalarda eğrilik olabiliyor. Bazen çok ilerleyip komplikasyonlar oluşturabiliyor. Belirli bir derecenin üzerini ameliyat ediyoruz. Hastaya daha uzun ve kaliteli bir yaşam sağlamak ve derecesinin ilerlemesini engellemektir. Bazen de çok ileri yaşlarda kemik erimesi, kemik kırığı omurga eğriliği olabiliyor. Bunlara kanal darlıkları sinir sıkışması eşlik edebiliyor. Öncelikle kanal darlığı ve sinir sıkışmasını ortadan kaldırıp omurganın eğriliğini düzeltebiliyoruz” diye konuştu.

Hastalığın ameliyatsız tedavisi için en önemli kriterin erken tanı olduğu belirtilirken erken teşhis konulan hastalarda korse kullanımı ve egzersiz gibi yöntemlerle ameliyatsız iyileşme elde edilebildiği ifade edildi.