Uzmanlar Bolu'daki 4.8'lik sarsıntıyı değerlendirdi! Bolu'daki depremin izlenmesi gerekiyor

Ülkemizde depremler meydana gelmeye devam ediyor. Son olarak Bolu'da meydana gelen depremin ardından uzmanlar çeşitli değerlendirmeler yaptı. Depremlerin daha ne kadar süreceği ve tehlikesi de merak konusu olurken uzmanlardan tek tek değerlendirme geldi.
Uzmanlar Bolu'daki 4.8'lik sarsıntıyı değerlendirdi! Bolu'daki depremin izlenmesi gerekiyor

Uzmanlar Bolu'daki 4.8'lik sarsıntıyı değerlendirdi! Bolu'daki depremin izlenmesi gerekiyor - 6 Şubat günü  ülkemizde bir deprem fırtınası başladı. Yaşanan depremlerin yıkıcı bir etki yaratması ve yapı stokundaki zayıflıktan kaynaklı olarak 11 ilde ağır hasara yol açtı. Hatay, Malatya, Kayseri, Gaziantep ve Niğde gibi illerde meydana gelen sayısız depremlerin ardından 16 Mart Perşembe günü de Bolu'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremler vatandaşımn endişe etmesine neden olurken ''Deprem artçı mı, öncü mü?'' sorusuna yanıt aranmaya başlandı. 

BOLU'DA DEPREM OLDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) duyurduğu bilgiye göre, 16 Mart günü saat 13.55'te Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Yaşanan depremle ilgili olarak pek çok uzman çeşitli televizyon kanalına konuk olarak kritik değerlendirmeler yaptı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, bir televizyon kanalında Bolu'da yaşanan depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Ersoy, ''1999 yılında art arda iki tane deprem olmuştu. Bir tanesi Kocaeli depremi 7.4, bir de Düzce depremi olmuştu 7.2. Düzce depreminin yaratan fayın bir ucu doğudaki ucu Bolu Dağı'na kadar gelmişti ve bizim bilgilerimiz teknik olarak şunu söyler: Bir bölgede deprem olmuşsa depremi yaratan fayın fay boyunca rahatlamış olur ve orada uzun bir süre deprem olmaz. Ama iki ucunda gelecekte yeni depremler beklenebilir. Gergin yerler oralardır. Bugün 4.8 büyüklüğündeki deprem izlenmesi gereken bir deprem olarak duruyor.'' diyerek kritik bir açıklama yaptı. 

BOLU DEPREMİ ARTÇI MI, ÖNCÜ MÜ?

Bolu depremi endişe yaratırken vatandaşlar da bunun öncü bir deprem olup olmasığını sorgulamaya başladı. Depremin artçı mı yoksa öncü mü olduğuna ilişkin sorıuya da yanıt veren Prof. Dr. Ersoy, ''Keşke bunu söyleyebilsek. Ama biliyorsunuz büyük deprem olmadan öncü depremi bilme şansımız yok. daha doğrusu büyük depremlerin gün ve saatini bilemiyoruz. Fakat olduğu yer açısından bir değerlendirme yaptığımızda 4.6, 4.4 gibi bir depremler aynı yerlerde oldu geçtiğimiz yıllar içerisinde. O zaman da aynı şeyi söyledik. Bu büyük bir deprem beklentisi değil. Teknik olarak Düzce depreminin bittiği doğu kesiminin ucundaki fayda bir gerilimin olduğunu söylemek doğru olur. Hepimiz bunlara bakacağız, nasıl bir seyir izliyor.'' diyerek depremin izleneceğini kaydetti.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler'in konuk olduğu televizyon kanalında yaptığı değerlendirme dikkati çekti. Doç. Dr. Bekler, Bolu'da meydana gelen depreme ilişkin yaptığı değerlendirmede ''Kuzey Anadolu Fayı'nın Bolu-Adapazarı oldukça farklı segmentlerinde kollarında olan depremlerden bir tanesi. Bölgede çok sayıda aktif fay olarak nitelendirdiğim fay sitemleri var. Kırsal alanda çok küçük bir hasar büyüklükte bir deprem. Belli bir süre artçıları takip etmekte fayda var. Daha büyük nitelikte bir depremin gözlenebilir herhangi bir niteliği görünmüyor." dedi. Uzmanlar Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 1 yıla kadar atçıların sürebileceğini belirtirken ülkemizde yaşanan depremlerin ise ne kadar tehlike yaratacağına ilişkin uzmanların değerlendirmeleri takip ediliyor.

İlgili Haberler