Bolu depremi İstanbul depremini tetikler mi?

Bolu'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların endişesi arttı. 6 Şubat tarihinden bu yana yaşanan deprem fırtınası nedeniyle beklenen İstanbul depremi için korku yaşayan vatandaşlar bu depremlerin İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini merak etti.
Bolu depremi İstanbul depremini tetikler mi?

Bolu depremi İstanbul depremini tetikler mi? - 6 Şubat 2023 tarihinde Karahmanmaraş ve Gaziantep'de meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisinin ardından 11 ilde hayat adeta durma noktasına geldi. Daha önce uzman isimlerin dikkati çektiği bölgede yaşanan depremin ardından sıklıkla önlem alınması gerektiği aktarılan Marmara depremi için yetkililer göreve davet edildi. Yapı stok zayıflığı nedeniyle depremin yıkıcı etkisi 48 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. 

BOLU DEPREMİ İSTANBUL'U TETİKLER Mİ? 

6 Şubat tarihinden bu yana ülkemizin farklı illerinden gelen deprem haberleri ile yürekler ağza gelirken son olarak 16 Mart 2023 tarihinde Bolu'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bolu'da 16 Mart tarihinde 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında İstanbul ve Marmara depremine ilişkin detaylar ise araştırılan konular arasında yer aldı. Vatandaşlar, ''Bolu depremi İstanbul'u tetikler mi?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Türkiye'nin gündeminde yer edinen depremlerle ilgili olarak  deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, açıklamalarda bulundu. Bir basın kuruluşuna açıklama yapan Dr. Demirtaş, ''Deprem Bolu kent merkezinin 9 kilometre kuzey batısında 4.5 km uzunluğundaki bir kırık üzerinde oluştu. Bolu’nun kuzeyinden geçen birçok kısa kırıklar var. Bu kırıkların büyük deprem üretmeyeceğinin altını çizmek isterim. Elmalık-Bakacak fay zonu ile ilgili 1999’dan beri spekülasyon yapılıyor ama araştırmaya dayanmayan söylemlere kulak asmayın.'' ifadelerine yer verdi. İstanbul Teknilk Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz'de Bolu'daki depreme değinerek dikkati çeken bir açıklama yaptı. Bölgede büyük bir deprem beklemediğini kaydeden Prof. Dr. Tüysüz, ''Bu deprem için öncü veya daha büyük depremin habercisi denilemez. İstanbul ile hiç alakası olmayan bir sarsıntı. Münferit bir deprem ancak öncü değil.'' ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

İlgili Haberler