Ulvi Can Ünlügenç'ten o ildeki depremlere ilişkin kritik ifadeler! Savrun fayını gözlemleyeceğiz

Ülkemizde meydana gelen ve yıkımla sonuçlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından farklı pek çok şehirde birbiri ardına depremler kaydedildi. Uzmanlar depremlere ilişkin değerlendirmelerini sürdürürken Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, dikkati çeken bir açıklamaya yer verdi.
Ulvi Can Ünlügenç'ten o ildeki depremlere ilişkin kritik ifadeler! Savrun fayını gözlemleyeceğiz

 Ulvi Can Ünlügenç'ten o ildeki depremlere ilişkin kritik ifadeler! Savrun fayını gözlemleyeceğiz - 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 11 ilde binlerce bina yıkıldı. Ağır hasarın yaşandığı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Adana'da yara aldı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu illerden Adana'da arka arkaya meydana gelen 4.0 ve 4.4 büyüklüğündeki depremlere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

FAY HATTININ GÖZLEMLENECEĞİNİ AÇIKLADI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre 11 Mart Cumartesi günü saat 22.35'te merkez üssü Adana'nın Yüreğir ilçesinde 4.0 büyüklüğünde 12 Mart tarihinde saat 15.31'de merkez üssü Saimbeyli ilçesi olan 4.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremle ilgili araştırmalarını sürdüren  Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'da kaydedilen iki depremin  de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ile 7.6'lık büyük depremlerin artçısı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ünlügenç, depermle ilgili değerlendirmede bulunurken ''Hafta sonu meydana gelen Ceyhan'ın güney taraflarındaki deprem bu bölgede beklenen artçı bir depremdir. Yani bireysel ya da öncü değildir. Bu bölge Ceyhan-Karataş Fayı olarak tanımlanmaktadır. Amanos Fayının kuzey bloku Savrun, Toprakkale Fay Zonu üzerinden bölgeye sınırlı stres transferinin olması, zaman zaman bölgedeki aktif fay zonları boyunca bu tür küçük-orta depremleri meydana getirebilir.'' ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ SIVILAŞMA VE KIRILMALARIN OLDUĞUNU AÇIKLADI

Ceyhan merkezli depremin ardından değerlendirmelerine ilişkin kamuoyu ile paylaştığı bilgilerde Prof. Dr. Ünlügenç, "Bu bölgede yaptığımız incelemelerde Haylazlı'nın güney-batı taraflarında Akdeniz'e yakın konumda yer yer küçük sıvılaşma yapılarını ve küçük ölçekli kırılmaları da gözlemledik. Arazideki Yumurtalık Fay Zonu üzerindeki bu tür kırık ve sıvılaşmalar olağandır. Yine Karataş'ın doğu kesimlerinde yaptığımız gözlemlerde Adalı ve Bebeli bölgelerinde Ceyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü delta bölgesi yakınlarında nehrin akış yönüne paralel olmak üzere her iki yakasında meydana gelmiş olan arazi yarılmaları, Kahramanmaraş merkezli ilk depremler sırasında zeminin sıvılaşma özelliği göstermiş olması nedeniyle meydana geldi.'' diyerek Saimbeyli'de yaşanan 4.4 büyüklüğündeki depremin ise Sürgü-Çardak-Göksun fayının döngü yaptığını kaydetti. Adana'da yaşanacak depremlere ilişkin ''Zaman içerisinde bölgemizde bu tür depremleri yaşayacağız. Ama Savrun fayı üzerinden aşağı doğru bir stres uzanımının oluşup oluşmayacağını inceleyeceğiz. Savrun Fayı doğrultu bileşeni olan normal bir fay konumunda olup güneybatıda uzanacağı kesim Kozan Fayı olacaktır. Bölgede son 1 hafta içerisinde 20 civarında 4 ve üzerinde büyüklükte depremler meydana geldi. Gelecek zamanlarda hem bunların sayıları hem de büyüklükleri giderek düşecektir. Kahramanmaraş'ta 7.7'lik deprem birkaç yüzyıl boyunca biriktirmiş olduğu enerjiyi birden açığa çıkardı." diyerek sözlerini sonlandırdı. Prof. Dr. Ünlügenç, yetkililerin hazırlıklı olmasının önemine dikakti çekerken deprem konusunda da bilinçlenilmesi gerektiğine dikakti çekti. ,

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir. 

İlgili Haberler