Uşak'ta son bir ay içerisinde 3. Motosiklet kazası

Uşak'ta traktöre çarpan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı.
Uşak'ta son bir ay içerisinde 3. Motosiklet kazası

Selahattin Türkan'ın kullandığı 64 NL 281 plakalı motosiklet, İzmir-Ankara kara yolu Çınar rampasında, Hüseyin A. idaresindeki 06 BHE 026 plakalı traktöre sollamak isterken arkadan çarptı.

Durumun bildirilmesi üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada ağır yaralanan Türkan, Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Traktör sürücüsünün jandarma ekiplerince gözaltına alındığı öğrenildi.

İşte motosiklet kazalarının en bilinen 8 nedeni:

Uşak’ta son bir ay içerisinde meydana gelen trafik kazalarında 2 kişi yaşamını yitirirken 2 kişi de ağır yaralandı.

“Otomobil, kamyonet, minibüs veya motosiklet; hangisi olduğu fark etmeksizin trafikte her araç sürücüsü kaza ihtimali ile karşı karşıyadır. Özellikle de trafik yoğunluğunun fazla olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde hemen her gün bir trafik kazası haberi duyulmaktadır. Kimi hafif sıyrıklarla, kimi ağır yaralı olarak, kimi de ölümle sonuçlanan bu kazaların pek çok sebebi vardır. Biz de bu yazımızda motosiklet sürücülerini ilgilendiren bir konuya değindik ve motosiklet kazalarının bilinen sebeplerini sizler için listeledik.

1- Gerekli Eğitimlerin Alınmamış Olması

Motosiklet kazaları incelendiğinde genel olarak kazaya karışan bireyin ya ehliyete sahip olmadığı ya da sürüş teknikleri eğitimi almadığı bilgisine ulaşılmaktadır. Çevresinden öğrenerek motosiklet süren bireylerin trafikte meydana gelebilecek olan tehlikeli durumlara karşı nasıl davranacaklarını bilmemeleri en bilinen kaza sebeplerinden bir tanesidir.

2- Motosikletin Geçiş Hakkına Saygı Duyulmaması

Trafikte her motorlu taşıt (ambulans, itfaiye gibi resmi araçlar hariç) aynı haklara sahiptir ama çoğu zaman araba, kamyon ve minibüs sürücüleri bu haklara saygı duymadan fütursuzca davranırlar. Özellikle de motosikletin araçtan sayılmaması ve geçiş hakkında saygı duyulmaması motosiklet kazalarının bir diğer sebebidir. Bu ve benzeri durumlar göz önünde bulundurarak motosiklet sürücülerinin tehlikeli hareketlerden kaçınmaları gerekir.

3- Yol Kusurlarının Sürüşleri Etkilemesi

Yol kusurlarından yıllık olarak meydana gelen kaza sayısı resmî açıklamalara göre %2-3 civarında olsa da bilinen kaza sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yollarda oluşan çukurlar veya dengesiz zeminler, sürücünün kontrolü yitirmesine neden olarak motosiklet kazalarının meydana gelmesine sebebiyet verir.

4- Trafik Kurallarının İhlal Edilmesi

Motosiklet sürücülerinden taksi ve dolmuş sürücülerine kadar pek çok insan trafik kurallarını ihlal ederek kazaya davetiye çıkarır. Kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak veya hız limitlerini dikkate almamak yüzünden en çok gerçekleşen olay motosiklet kazasıdır ve bunun neticesinde kazaya karışanlar büyük zararlar görürler.

5- Alkollü ve Hızlı Motor Kullanmak

Alkollü ve hızlı motor kullanmak her ne kadar yasalarla durdurulmaya çalışılsa da sürücülerin keyfi davranışları yüzünden engellenememektedir. Alkol, dikkat dağınıklığına ve kontrolsüz sürüşlere sebep olduğu için basit bir durumda bile büyük kazalara neden olmaktadır. Yüksek hız ise tepki verme süresinin ortadan kaldırarak riskli durumlarda istenilen hareketleri yapmayı engeller ve motosiklet kazalarına davetiye çıkarır.

6- Kötü Hava Koşullarında Dikkatsiz Davranmak

Her sürücünün korkulu rüyası; buzlu, karlı ya da yağmurlu yollarda araç sürmektir. Kötü hava koşullarında kontrolü kaybetme ihtimali normal sürüşlerden kat kat daha kolaydır. En ufak bir hatada geri dönüş olmayan olaylara sebep olabileceği için, kötü hava koşullarında dikkatsizliği de motosiklet kazalarının bilinen sebeplerinin bir tanesi olarak nitelendirebiliriz.

7- Motosiklet Arızalarının Dikkate Alınmaması

Motosiklet arızaları, motosiklet kazalarında her ne kadar diğer durumlar kadar etkili olmasa da yıllık meydana gelen kazaların %1 oranının sebepleridir. Dikkate alınıp düzeltilse basit bir şekilde atlatılabilecek olan motosiklet arızaları, kazalara sebebiyet vererek sakat kalmalara ve hatta ölümlere neden olabilmektedir.

8- Sürücünün Görünür Olmayan Kıyafetler Seçmesi

Motosiklet kazalarında sürücülerden en çok duyulan cümlelerden bir tanesi gelen motosikleti veya sürücüyü göremedikleri ve bu yüzden kazanın olduğudur. Motosiklet sürücülerinin görünür olmayan kıyafetler giymesi bu sözlerinin söylenmesinin en büyük sebebidir.”

Kaynak:

https://www.mondialmotor.com.tr/blog/3/faydali_bilgiler/1070/motosiklet_kazalarinin_en_bilinen_8_nedeni.aspx

(KAYNAK/AA)        

İlgili Haberler