Metin’den yanan ormanlar için bağış kampanyasına destek çağrısı

TEMA Vakfı Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde ülkemizin başta Muğla, Antalya yöreleri olmak üzere pek çok bölgesinde yaşanan yangınlar sonucu yok olan ormanlarımızı yeniden yeşertmek üzere TEMA VAKFI tarafından bağış kampanyası başlatıldığını duyurarak, vatandaşlardan bir fidan alarak kampanyaya destek olmalarını istedi.
Metin’den yanan ormanlar için bağış kampanyasına destek çağrısı

Yangınlar konusunda çok üzgün olduğunu belirten Metin, “Bazen duyguları kelimelere aktarmak mümkün olmuyor. Ülkemizin cennet köşelerinden ciğerimizi de yakan felaket haberleri alıyoruz, bunları medyadan kahrolarak takip ediyoruz. Yanan sadece ormanlarımız değil, tüm canlıların geleceği, geniş pencereden bakıldığında ise dünyamız büyük bir tehdit, tehlike altındadır.Bu vesile ile bir kez daha vurguluyorum; çevre, iklim konuları öncelikli sorunlarımız arasındadır. Artık insanlık olarak, millet olarak böyle bir gündemimiz yokmuş gibi yaşamaya devam edemeyiz. Acil olarak harekete geçmeliyiz.

Her geçen yıl iklim değişikliğinin de etkisi ile yaşanan yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranı, kurutucu rüzgârlar ve olumsuz arazi şartları ormanların yangın ile zarar görme riskini artırıyor. Ülkemizde orman yangınlarının en büyük sebebi ise insan. Türkiye’de, resmi istatistiklere göre son 5 yılda yaşanan orman yangınlarının %87’si (adet olarak) insan kaynaklı sebeplerle gerçekleşti. Yine resmi verilere göre insan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı %98 (%54’ü piknik ateşi, çoban ateşi, sigara, anız yakma gibi ihmaller; %40’ı faili meçhul; %4’ü kasıt). Orman yangınları tüm orman ekosistemine zarar veriyor. “Orman yangınları ile yanan sadece ağaçlar değil, ormanda yaşayan binlerce canlı da hayatını kaybediyor. Yaşam döngüsünde görülen kırılma nedeniyle yanan orman alanlarında ormanların sunduğu toprak koruma, karbon depolama, oksijen üretme, su üretimi, iklim düzenleme gibi ekosistem hizmetlerinde de kesintiler oluyor. Pandemi sürecinde doğayı ve ormanları çok özledik ancak ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Yapılan tek bir yanlış hareketin binlerce hektar orman alanının yok olmasına, binlerce canlının da hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

Unutmayalım bir fidanı yetiştirmek, emek ister, sabır ister, çocuğu büyütür gibi şefkat ister. Elimizdeki orman varlığımızın kıymetini bilelim. Ormanlara muhtacız.”

SON BEŞ YILDA 54 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMAN YANDI

Metin, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasına şöyle devam etti: “Son beş yılın yangın istatistiklerine göre doğal yollarla çıkan orman yangınlarında, yanan toplam orman alanı 864 hektarken (yaklaşık bin 150 futbol sahası), yangın başına yanan orman alanı ortalama 0.5 hektar. Ancak insan kaynaklı çıkan yangınlara baktığımızda, yangın başına düşen orman alanı 3.7 hektar ve toplam yanan orman alanı ise 40 bin 480 hektardır (yaklaşık 54 bin futbol sahası). Sıcaklıkların artması ile ormanlarda nemini kaybetmiş yanıcı madde kolaylıkla tutuşabilirken, rüzgârın kuvvetli olması halinde yangının kontrol altına alınması güçleşiyor ve büyük bir orman alanı hızla tahrip oluyor.

Resmi istatistiklere göre 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında çıkan orman yangınlarıyla sırasıyla 3 bin 219, 9 bin 156, 11 bin 993, 5 bin 644 ve 11 bin 332 hektar olmak üzere toplam 41 bin 344 hektar (yaklaşık 55 bin 150 futbol sahası) orman alanı tahrip oldu. Muğla Dalaman ve İzmir Karabağlar’da gerçekleşen iki büyük yangın nedeniyle 2019 yılında yanan orman alanı 2018 yılının 2 katından fazla oldu. 2020 yılında, Gelibolu ve Heybeliada ve bu yıl Muğla, Antalya başta olmak üzere ülkemizin pek çok bölgesinde yaşanan üzücü orman yangınları haberleri almamayı umut ediyoruz.

Herkesi orman yangınlarına karşı çok daha dikkatli olmaya, ormanda ve yakınlarında ateş yakmamaya davet ediyoruz. Yangınla mücadele ederken hayatını kaybeden canlarımızı minnetle anarken yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Orman yangınları ile mücadelede büyük emek harcayan başta ormancılık teşkilatı olmak üzere, belediyelerimize, kamu kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve tüm duyarlı vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyoruz.”

TEMA VAKFI OLARAK UMUT YEŞERTİYORUZ

Metin açıklamasının son bölümünde; “Son günlerde ülkemizin başta Muğla, Antalya yöreleri olmak üzere pek çok bölgesinde yaşanan yangınlar sonucu yok olan ormanlarımızı yeniden yeşertmek üzere TEMA VAKFI tarafından bağış kampanyası başlatılmıştır.  Vatandaşlarımızdan büyük ilgi gören ve kısa sürede milyonlara ulaşan fidan bağışlarının toprakla buluşma ve gelişim süreçleri ile ilgili kamuoyuna duyurulur;

Ülkemizdeki ormanlık alanların %99’u devlet ormanı statüsündedir, bu alanların yetki ve sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğü’ne aittir. Yanan orman alanları da Anayasa’nın 169. maddesi gereğince başka amaçla kullanılamaz ve bu alanlar yangını izleyen yıl içerisinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılmalıdır.

TEMA Vakfı olarak yanan alanlar da dahil olmak üzere tüm ağaçlandırma çalışmalarımızı Orman Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde yürütüyoruz. Bize yapılan her bir bağışın takipçisi olarak, bağışlar sayesinde oluşturduğumuz ağaçlandırma sahalarımızda 3 yıl boyunca sonbahar ve bahar dönemlerinde olacak şekilde kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz kontroller sonucunda TEMA Vakfı bağışçılarının sahalarındaki başarı oranının (min %80 başarı hedefi var) tespitini yaparak bağışçılarımızı bilgilendiriyoruz.

Her zaman olduğu gibi, yapılan her bir fidan bağışının toprakla buluşması adına konunun takipçisi olacağımızı belirtmek ister, hassasiyetiniz için teşekkür ederiz” dedi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

 

İlgili Haberler