Türkiye'deki deprem risk haritası nedir?

Tüm Türkiye'yi sarsan ve derin yasa boğan depremlerin ardından fay hatlarının nerelerden geçtiği bir kez daha gündeme geldi.
Türkiye'deki deprem risk haritası nedir?

Türkiye'deki deprem risk haritası nedir? - 6 Şubat Pazartesi 2023 tarihi ile Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandığını duyururken öğle saatlerinden merkezüssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem Ankara ve Çorum'da da hissedildi.

Büyük paniğe neden olan depremler sonrası resmi açıklamaların takip edilmesi önem taşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçerek bilançoyu açıkladı. Buna göre bin 14 vatandaşımız hayatını kaybederken 2 bin 818 vatandaş da hayatını kaybetti. Meydana gelen depremlerin sonrasında Türkiye'deki fay hatlarının neler olduğu gündeme geldi.

TÜRKİYE 7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLE SARSILDI

10 ilimizi etkileyen depremin ardından Doğu Anadolu fay hattının nereden geçtiği merak edilmeye başladı. Türkiye'deki aktif fay hatları ve tehlike dereceleri AFAD'ın hazırladığı Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nda yer alırken merak edilenlere ilişkin bilgilere haberimizde yer verdik. Buna göre;

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak açıklanıyor.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir olarak biliniyor.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum olarak açıklanıyor.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak listeleniyor.

İlgili Haberler