Adana havzası nerede, fay hattı var mı?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş, 20 Şubat tarihinde Hatay merkezli depremlerle Türkiye adeta sarsıldı. Yaşanan depremler sonrası gözler uzmanların deprem beklentilerine çevrildi. Bu kapsamda Adana havzası gündeme geldi.
Adana havzası nerede, fay hattı var mı?

Adana havzası nerede, fay hattı var mı? - 6 Şubat günü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 20 Şubat tarihinde de Hatay Defne ve Samandağ merkezli 5.8 ile 6.4 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Her iki depremin de yıkıcı etkisi nedeniyle 41 bini üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.

Depremlerde arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken pek çok uzmanda tehlikeli olabilecek bölgeleri açıkladı. Uzmanlar Kahramanmaraş ve Hatay depremlerisonrası Adana havzasına dikkati çekerken milyonlar, ''Adana Havzası nedir, nerede, fay hattı geçiyor mu?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. 

NACİ GÖRÜR ADANA HAVZASINA DİKKATİ ÇEKTİ
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay ve Adana için depremlerle ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Görür, ''Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Tıpkı Kuzey Anadolu fayı gibi. Bundan sonra büyük ölçüde o faylarda bir rahatlama olacaktır. Uzun dönem büyük depremler meydana gelmeyecektir ama dediğim yerlerde de dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım." ifadelerine yer verdi.

ADANA’DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? 

Deprem ülkesi olan Türkiye'nin yaşadığı büyük felakettin ardından halk korku yaşamaya başladı. Yapı stok zayıflığının ortaya çıktığı şu günlerde herkes oturduğu evden şüphe etmeye başladı. Uzmanlar Adana havzasına dikakti çekerken ''Adana'da fay hattı mı var?'' sorusu sündeme taşındı. Bu doğrultuda ise bilgiler şu şekilde sıralandı;

Karataş (Adana)-Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır. Bu zon içinde, KD bölümde Yumurtalık fayı, kuzey bölümde ise Karataş fayı yer almaktadır.

Adana Fayı: Yumurtalık fayının batısında, Karataş-Sarımazı arasında yaklaşık 67 km uzunlukta, KD-GB gidişli fay Karataş fayı olarak adlandırılmıştır. Adana Fayı, Karataş civarında birbirine paralel parçalar halinde denizin içinde devam etmektedir.

Yumurtalık (Adana) Fayı: Yumurtalık-Karagedik arasında, 62 km uzunlukta, birbirine paralel parçalardan oluşan KD-GB gidişli faylar Yumurtalık Fayı olarak adlandırılmıştır.

İlgili Haberler