Uzman isim Dalgıç İstanbul'da zemin sıvılaşmasından dolayı riskli olan bölgeleri açıkladı

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından beklenen İstanbul depremi de tekrar gündeme geldi. Uzman isimlerden İstanbul depremi için peş peşe uyarılar geldi.
Uzman isim Dalgıç İstanbul'da zemin sıvılaşmasından dolayı riskli olan bölgeleri açıkladı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından Türkiye'nin tam 11 ilinde büyük yıkımlar meydana geldi. Yaşanan üzücü olay sonrasında binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken birçok vatandaş ise evsiz kaldı. Türkiye'yi derinden sarsan bu deprem sonrasında İstanbul'da beklenen depremlerde tekrar gündeme geldi. Uzman isimlerden gelen İstanbul depremi uyarıları daha çok konuşulmaya başlandı. 

Pr. Dr. Süleyman Dalgıç İstanbul'de zemin sıvılaşmasından dolayı deprem riskinin çok yüksek olduğu 4 bölgeyi açıkladı ve uyarılarda bulundu. Söz konusu sıvılaşmanın en çok dere yataklarında olduğunu belirtti. 

İSTANBUL'DA ZEMİN SIVILAŞMASI OLAN 4 BÖLGE 

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından beklenen İstanbul depremi gündemden düşmüyor. İstanbul'da riskli bölgeler tek tek tespit edilerek vatandaşlar kentsel dönüşüm için uyarılıyor. Uzman isimlerden de riskli bölgeler ile ilgili uyarılar gelmeye devam ediliyor. 

Dere yataklarında zemin sıvılaşmasının daha çok olduğunu söyleyen Dalgıç şu ifadeleri kullandı: 

"Dere yataklarında deprem sırasında sıvılaşma riski ve taşıma gücü kayıpları gibi sorunlar oluşarak binalara zarar verebiliyor. Eğer bu alanlarda sondaj yapıp, ana kayaya ulaşıp, zemin iyileştirmesiyle binaları yapıyorsak, İstanbul'da vadi yatakları sorun değil. Ama direk bodrum kat yapmadan, zemin iyileştirmesi yapmadan binanızı yaparsanız aynı Maraş, Adıyaman, Antakya'da olduğu gibi bir hasarın ortaya çıkması mümkün" dedi. 

İstanbul'da özellikle o 4 bölgeyi işaret eden Dalgıç bu bölgelerin çok riskli olduğnu açıkladı. Dalgıç İstanbul için riskli bölgeleri ise şöyle açıkladı: "İstanbul'da zeminde sıvılaşma özellikle Marmara Denizi kıyıları, boğaz kıyıları, Haliç kıyıları, Karadeniz kıyılarında var. Ayrıca Fatih'te dolgu ve alüvyon zeminler var. Bu nedenle Fatih'in kıyı kenarları biraz sorunlu. Bazı yerlerde 30 metrenin üzerinde dolgu zeminler var. Buralarda yapılmış eski binalar var. Bu binaların ilgili belediye tarafından denetlenmesi gerekiyor." dedi. 

İlgili Haberler