Eli kulağında diyen Prof. Naci Görür 2 ili uyardı 7.6 şiddetinde deprem beklenen iller açıklandı

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan şiddetli deprem pek çok fay hattını tetiklerken büyük bir deprem fırtınası yaratmıştı. Bir sonraki büyük deprem beklenen ilk hangisi Naci Görür açıkladı.
Eli kulağında diyen Prof. Naci Görür 2 ili uyardı 7.6 şiddetinde deprem beklenen iller açıklandı

Eli kulağında diyen Prof. Naci Görür 2 ili uyardı 7.6 şiddetinde deprem beklenen iller açıklandı - Türkiye asrın felaketi ile 6 Şubat 2023 Pazartesi gününe büyük bir kabusa uyanmış, Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7 şiddetinde ki deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olmuştu.

Depremin yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken ikinci büyük deprem yaşanmıştı. 7.6 şiddetindeki ikinci depremde ilk depremde ayakta kalmayı başaran binalarda yıkılmış, hem can kayıpları hem de yıkılan bina sayısı artmıştı. Deprem büyük bir sismik hareketlilik yaratırken pek çok fay hattı devreye girmiş, peş peşe depremler yaşanmaya başlanmıştı. 

TEKRAR DEPREM OLACAK MI, BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük deprem bilimciler arasında yer alan Jeolog Prof. Dr. Naci Görür yapmış olduğu son değerlendirmesinde İstanbul'a dikkat çekerek "İstanbul'un bir aciliyeti var. Bunun da nedeni 1999 depremleri. Bu depremler Marmara'nın altındaki kabuğa o kabuğun daha fazla taşıyamayacağı bir stres yükledi. Normalde 200-250 senede birikeceği enerjiyi 45-50 saniyede buraya enjekte etti. Dolayısıyla kabuk artık daha fazla dayanacak durumda değil. Zaten bunun da hesapları yapıldı. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla, 30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 64 olarak belirlendi. Bu çok yüksek bir yüzde. Dolayısıyla Marmara'da deprem eli kulağında" en yakın deprem beklenen ili İstanbul olarak açıkladı. 

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ TAHMİNİ KAÇ ŞİDDETİNDE NE ZAMAN OLACAK?

Naci Görür deprem tahmininde "İstanbul'u en az 7.2 bekliyor. Bütün çalışmalar bunu gösteriyor. Yapılan çalışmalarda Marmara'nın altındaki iki fay kilitlenmiş vaziyette. Yani enerji biriktiriyor. Burada biriken stres, oradaki kayaların gücünü yendiği an deprem olacak demektir. Bu faylardan biri Yeşilköy ile Silivri açıkları arasında yaklaşık 65 kilometre uzunluğunda olan Kumburgaz fay kolu. Bu fay kırılırsa minimum 7.2 deprem üretecektir" diyerek tahmini depremin şiddetini 7.2 olarak açıkladı. 

ERZİNCAN'DA DEPREM BEKLENİYOR MU?

Naci Görür İstanbul'un yanı sıra Erzincan ve çevresinde de deprem riski olduğunu belirterek bu bölgede en son 1939 yılında yaşandığını belirterek bu bölgede de 7 ve üzerinde bir deprem beklediklerini ifade etti. 

NOT: Burada yer alan bilgiler Naci Görür tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup usakgundem.com tarafından haberleştirilmiştir. Depremleri önceden kesin olarak bilmek mümkün olmamakla beraber burada yer alan ifadeler tahminleri ifade etmektedir. 

İlgili Haberler