81 ildeki vatandaşı uyardı! Hassasiyet noktası çok yüksek diyerek o depreme vurgu yaptı

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından 11 kentte yıkım yaşandı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaşanan depremlerin ardından kritik bir açıklama yaptı.
81 ildeki vatandaşı uyardı! Hassasiyet noktası çok yüksek diyerek o depreme vurgu yaptı

81 ildeki vatandaşı uyardı! Hassasiyet noktası çok yüksek diyerek o depreme vurgu yaptı - 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketi 'Asrın Felaketi' olarak nitelendirildi. Yaşanan deprem felaketinde bilanço ağırlaşırken farklı illerde depremler ve artçı sarsıntılar da yaşanmaya devam ediyor. Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Hatay'ı etkileyen depremin bilançosu maddi ve manevi olarak tüm ülkemizi etkilerken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, deprem bölgelerinde 15 istasyon ile gözlem yaptıklarını, 10 binin üzerinde deprem kaydedildiğini aktardı.

TÜBİTAK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde deprem bölgeleri ile ilgili yaptığı açıklamada "Bölgede her 30 saniyede 1 deprem görüyoruz. Geçmişte bunlar yok muydu? Duyarlılık anlamında bakıldığı zaman düşük büyüklükteki depremler sürekli yaşanıyor fakat şu an hassasiyet noktası gerçekten çok yüksek. Bu yaşamış olduğumuz depremin büyüklüğünü ve oluşturmuş olduğu 11 ili kapsayan şiddeti, çok iyi bilmemiz lazım. Bizim en yakın zamanda yaşamış olduğumuz deprem, 1999'da Gölcük ile takibindeki Düzce depremi. Onlarla karşılaştırdığımız zaman büyüklüğü ve oluşturmuş olduğu bölgesel genişlik noktası çok farklı. En az yaklaşık 20 kat daha büyük bir depremden bahsediyoruz. Türkiye'deki bilim insanlarının değil dünyadaki birçok bilim insanının ifade ettikleri gibi 'yüzyılın en büyük karasal depremi' diyoruz fakat bu kayıt altına alınma noktasında çok daha büyük bir depremin hem şiddeti hem de büyüklüğünün etkisi altındayız. Dolayısıyla Hatay, Niğde ve Malatya'da yaşamış olduğumuz depremler, bunun etkisini bize gösterir boyutta" ifadelerine yer verdi.

"BÖLGEDE HER 30 SANİYEDE 1 DEPREM GÖRÜYORUZ"

Prof. Dr. Mandal, bölgede 15 istasyon ile birlikte gözlem yaptıklarını kaydettiği açaıklamasında, "En çok sorulan sorulardan biri, 'Bir sonraki aşama ne olacak' gibi sorular. Birçok bilim insanının ortaklaşa konuştuğu; şu an oluşan gerilmenin etkisi bunun uç noktalarında. Malatya, bunun bir uç noktası ne yazık ki bir uç noktası Adana ve diğer uç noktası Hatay. Aslında bunları tek tek şu an yaşıyoruz. Yine bilim insanlarımızın söylediği Malatya'da aktif faylarımızın bulunduğu yönünde. Bir diğer tarafı da Adana. Bununla birlikte yine bir diğer tarafı da bizim konuşmuş olduğumuz bu depremin büyüklüğü ve şiddeti dolayısıyla da diğer faylarda hareketlenmelerin ve buna bağlı olarak da oluşturmuş olduğu bir kısmı bağımsız depremler, bir kısmı artçı depremler olarak gözlemlediğimiz depremlerle karşı karşıyayız. Şu an TÜBİTAK'ın koordinasyonu ile 119 farklı projemizle 550 araştırmacımızla farklı disiplinlerden bilim insanımız sahada çalışmalarını gerçekleştiriyor." diyerek deprem hazırlığı ile ilgili de bir ayrıntıya değindi. Vatandaşın hazırlıklı olmasını isteyen Prof. Dr. Mandal, ''Bir defa buralarda risk boyutu var. İstanbul, Marmara Bölgesi. Bu konuda hem hükümetimiz, devletimiz hem de yerel yönetimler düzeyinde ve tabi ki toplum düzeyine yapılması gerek bileşenler var. Bir önceliklendirme yapılıp, biraz önce saymış olduğumuz şehir ve bölgeler başta olmak üzere buralarda mutlaka sismik risk değerlendirilmesinin mutlaka yapılması gerekiyor. Burada da en büyük sorumluluk vatandaşa düşüyor, sorgulamaları lazım." şeklinde konuştu.

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir. 

İlgili Haberler