O ilde yaşayanlar dikkat! Kentin batısında yeni bir fay bulundu uzmanlar uyarıyor

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Yaşanan felaket 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Diri fay hatları ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlar o ilde yaşayanlar için açıklama yaptı.
O ilde yaşayanlar dikkat! Kentin batısında yeni bir fay bulundu uzmanlar uyarıyor

O ilde yaşayanlar dikkat! Kentin batısında yeni bir fay bulundu uzmanlar uyarıyor - Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ilde yıkım yarattı. Yaşanan depremlerin ardından büyük depremler ve binlerce artçı sarsıntı kaydedilirken depremler hala devam ediyor. Depremlerin son bulmaması ve artçı sarsıntıların da bir seneyi aşkın bir süreyle devam edeceğini kaydeden uzmanların açıklamaları dikkatle takip edilmeye başlandı. 

ANKARA İÇİN AÇIKLAMA YAPILDI

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Diri Fay Haritası’nda Ankara’nın batısında yer alan 'Olası Kuvaterner Fayı' hakkında bilgilendirici bir yazı hazırladı. Kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre Ankara fayının, ''Diri olmadıkları kesin olarak kanıtlanamamış faylar'' sınıfında yer aldığı kaydedildi. Türkiye Diri Fay Haritası kapsamında haritalanan diri fayların kendi içerisinde dört sınıfa ayrıldığı belirtildi. Bu kapsamda yapılan açıklamada; deprem yüzey kırığının bin 900 ile günümüz zaman aralığında yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu,'Holosen fayı'nın Holosen’de yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu aktarıldı. Holosen faylarının dirilikleri dolayısıyla, deprem potansiyellerine ilişkin verilerin kesin veya kesine yakın olduğu kaydedildi. Ankara’nın batısında yer alan diri fay ile ilgili olarak bir açıklamaya da yer verildi. Buna göre yapılan açıklamada; ''Hazırlanan ‘1:250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Ankara (NJ 36-2) Paftası’ içerisinde, Ankara’nın yaklaşık 20 km batısına rastlayan bir alanda K45°D doğrultulu, 5.5 km uzunluğunda ‘Olası Kuvaterner Fayı veya Çizgisellik’ yapısı haritalanmıştır. Söz konusu yapı güncel tektonik yapı içerisinde bölgesel konumu göz önünde bulundurularak belli bir sürekliliği olan ve güncel morfolojiyi birebir denetleyen bir fay olarak değerlendirilmiş ve haritalama kapsamına alınmıştır. Bununla birlikte bu yapının Anadolu’nun neotektonik dönem yapısal evrimi sürecinde terk edilmiş tektonik bir yapı olması da mümkündür.'' ifadeler,ne yer verildi.

İlgili Haberler