Bu yönteme başvuranlar yandı! O hareketin bedeli olarak 20 bin 302 lira ödenecek!

Trafikte güvenli akışın sağlanması için uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Belirlenen kurallara uyulmaması halinde cezai işleme tabi tutulan sürücülere bazı yaptırımlar da uygulanmaktadır.
Bu yönteme başvuranlar yandı! O hareketin bedeli olarak 20 bin 302 lira ödenecek!

Trafikte yolcuların ve yayaların can güvenliği kadar asayiş de önemlidir. Dolayısıyla trafikte güvenliği sağlamak adına bazı kurallar ve bu kurallara uymayanlar için de cezai işlem bedelleri belirlenmiştir. Buna bağlı olarak her yıl belirlenen ücretlere Yeniden Değerleme Oranına göre zam gelmektedir.  2023 yılı ile birlikte trafik cezalarında artış yaşanırken rekor bir ücret de araca sahte plaka takanlar için geldi. 

ARACA SAHTE PLAKA TAKMA CEZASI

motorlu taşıtlara verilen, harf ve numaralardan oluşan plakalar, aracın kimlik görevini üstlenirler. Araçların tanımlanmasını, suç ve kaza anında olaya erken müdahale edilmesini sağlayan plakalar aynı zamanda aracın sahibi ve araç hakkında tüm bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlar. Dolayısıyla trafiğe çıkan her aracın plakaya sahip olması gereklidir. Bir de bu zorunluluğun yanı sıra aracına sahte plaka takanlar bulunmaktadır. Bu tarz durumların tespiti halinde araç sürücülerine cezai işlemler uygulanmakla birlikte aracın trafikten men edilmesi de söz konusudur. Tescilli plakanın çalınarak ya da kopyalanarak aynı marka, model ve renkteki bir başka araca takılarak kullanılması plakada sahtecilik suçudur. Aynı şekilde ticari araç plakalarının ikiz plaka şeklinde birden çok araçta kullanılması, plakada silinti ya da kazıntı yaparak kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırını aşmak, emniyet şeridini ihlal etmek ve elektronik denetleme sistemleri tarafından tespit edilmemek için kullanılması plakada sahteciliktir. Trafikte her araçta mutlaka bulunması gereken plaka zorunluluğuna uymayan ve aldatıcı plaka kullanan her sürücü ceza ödemek zorunda kalır.  

Plakada sahtecilik yapmak ciddi bir suçtur ve 2023 yılında ödenecek ceza miktarı hayli artmıştır. Buna göre araca sahte plaka takmak 2022 yılında 9 bin 107 lira para cezai ile işlem görürken bu ücret 2023 yılı için 20 bin 302 lira olarak belirlenmiştir. Bu cezanın 15 günlük süre içinde erken ödenmesi halinde cezaya yüzde 25 indirim uygulanmaktadır. Sahte plaka cezası sadece para cezası olarak değil ceza puanı olarak da işlem görmektedir. Sahte plaka kullanan kişilere 20 ceza puanı verilir. Bu puan en yüksek yaptırımlardan biridir ve bir sürücü 100 ceza puanına ulaştığında ehliyetine 2 ay süreyle el konulmaktadır. 

İlgili Haberler