Trafikte bunu yapan Uşaklılar dikkat! 8.551 TL ceza kesilecek

Trafikte güvenliği sağlamak adına bir takım kurallar belirlenmiştir. 2023 yılı ile birlikte trafikte uyulması zorunlu kurallara uymayanlara kesilen ceza miktarı da arttı.
Trafikte bunu yapan Uşaklılar dikkat! 8.551 TL ceza kesilecek

Trafik ve sürücülerin güvenliğini sağlamak uyulması gereken önemli kurallar vardır. Trafik kuralları kazaların yaşanmaması için sürücülerin uyması gereken kuralların başında gelir. Trafik kurallarına uymayan sürücüler para cezasına çarptırılırken pek çok yaptırım da söz konusu olmaktadır. 

TRAFİKTE ALKOL TESTİ

Trafşk güvenliği için belirlenen kurallar biri de alkollü araç kullanmamaktır. Alkollü şekilde trafiğe çıkan sürücüler için ciddi cezalar verilirken ehliyetlerine dahi el konulabilmektedir. Trafik denetlemeleri yapan trafik polislerinin sürücülere alkol testi yapma hakları varken bazı sürücüler de bu testi reddetmektedir. Alkollü araç kullanmak sürücünün, trafiğin ve diğer seyir halindeki araçlarda bulunanların can güvenliğini tehdit ederken bunun önüne geçmek için ciddi cezalar belirlenmiştir. Bu kapsamda alkol testi yaptırmak istemeyenlere de cezai işlem uygulanmaktadır. 

2023 ALKOL TESTİ YAPTIRMAMA CEZASI NE KADAR?
2023 yılında tüm trafik cezalarıyla birlikte alkol testi yaptırmayanlara kesilen cezalara da artış yapıldı. Bu doğrultuda alkol testine itiraz edenlere kesilen cezalarda da artış yaşanırken 2023 yılında ödenecek ceza miktarı 8 bin 551 lira olarak belirlendi.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANIMI

Trafikte bireysel araçlarda 0.50, diğer araçlarda ise 0.20 promilin aşılması durumlarında Karayolları Trafik Kanunu’na göre sürücülere idari işlem başlatılmaktadır. Ancak sürücü kendinden emin olup bir yanlışlık olduğunu belirtmek istemesi üzerine ceza için itiraz hakkı tanınmıştır. İtiraz etmek isteyen sürücü için tutanağın ve ya tebliğin eline geçmesi itibari ile 15 günlük yasal süreç başlatılmaktadır. Başlatılan yasal süre içerisinde itiraz başvurusu yapılmaması halinde kara kesin olarak belirlenmiş olmaktadır. İtiraz etmek sürücüye verilen 15 günlük süre içerisinde sürücü Sulh Ceza Mahkemelerine dilekçe aracılığı ile itiraz başvurusunu yapabilmektedir.

İlgili Haberler