Trafikte hataya düşenler yandı! Bundan böyle 4 bin 64 TL ceza ödeyeceksiniz

Trafikte uyulması gereken zorunlu kurallar uzmanlar tarafından zaman zaman hatırlatılmaktadır. Pek çok sürücünün düştüğü basit gibi görünen ama başkalarının hayatını tehlikeye atan davranışlara yaptırım uygulanır.
Trafikte hataya düşenler yandı! Bundan böyle 4 bin 64 TL ceza ödeyeceksiniz

Trafik kuralları, trafiğin doğru akması ve güvenli olabilmesi için düzenlenmiştir. Trafik kazaları, uyulması zorunlu olan kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından uyulmaması üzerine gerçekleşmektedir. Bu tarz durumları engellemek için konulan kurallara uyulması zorunluluğu bulunmaktadır. Uyulmayan kurallar da yapılan denetimler sonucunda cezai işleme tabi tutulmaktadır. Bu kurallardan biri de sürücülerin emniyet şeridini kullanmamalarıdır. Emniyet şeridini ihlal eden sürülere para cezası verilmektedir.

EMNİYET ŞERİDİNİ İHLAL ETME

Emniyet şeridinin ihlal edilmesi ciddi bir trafik sorunudur. Emniyet şeridi karayolunun sağ kısmında bulunan güvenlik şeridi olarak da bilinen kesintisi olmayan düz çizgidir. Bu çizgi normal trafik akışına dahil değildir ve belirli durumlar dışında araçların bu şeridi kullanmaları yasaktır. Yasak olduğu halde keyfi bir şekilde bu şeridi kullananlar cezai işleme tabi tutulurlar. Emniyet şeridi standart araçların kullanımına kapalıdır. Emniyet şeridinin amacı kaza, araç arızalanması gibi durumlarda sürücülerin araçlarını emniyet şeridine çekip, trafiğin aksamasını önlemesidir. Emniyet şeridini kullanabilecek diğer araçlar ise trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlardır. Bunlar da ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetleri, organ nakil araçları, arama kurtarma araçları gibi yalnızca acil durumlarda kullanılan araçlardır. Emniyet şeridi ihlali sonucu geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verememe gibi durumlarda emniyet güçleri tarafından kurala uymayan sürücü cezalandırılır. Bu cezaya güvenlik şeridi cezası da denilir. 

EMNİYET ŞERİDİ İHLALİ CEZASI NE KADAR?

Geçiş üstünlüğü bulunmayan veya arıza durumunda olmayan araçların emniyet şeridini kullanması  durumunda para cezası verilir. 2022 yılında bin 823 lira olarak ödenen bu ücrete 2023 yılında zam geldi. 2023 yılı için belirlenen ücret 4 bin 64 lira olarak sürücünün karşısına çıkarken bu ceza 15 gün içerisinde ödendiği takdirde yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Verilen cezayı 15 gün içerisinde indirimli ödeme yapma hakkınız bulunur.

EMNİYET ŞERİDİ CEZASI SORGULAMA

E-Devlet kapısı üzerinden EGM menüsünü açarak 'Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama'  seçeneğini kullanarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB)  internet sitesi üzerinden de 'Borç Sorgulama ve Ödeme' seçeneği üzerinden 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bağlantısından ceza sorgulamasını yapabilirsiniz.

İlgili Haberler