Trafik cezaları silindi mi, ehliyet affı çıktı mı?

Binlerce vatandaşı ilgilendiren borçların yapılandırılması ve çeşitli cezaların silinmesini içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Trafik cezaları silindi mi, ehliyet affı çıktı mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, trafik cezalarının silinmesi ve ehliyet affına ilişkin müjdeyi geçtiğimiz günlerde duyurdu. Belli borçların yapılandırılması ve çeşitli cezaların silinmesini içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Vatandaşlar ise herhangi bir kuruma abaşvuru yapılıp yapılmayacağını araştırıyor.

EHLİYET AFFI ÇIKTI MI? 

Kamu alacaklarına yapılandırma getirilmesini içeren 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Bazı trafik cezalarını ve ehliyet affını da içeren düzenlemeden yararlanmak için başvuruların başlayacağını Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, duyurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, yapılandırma için başvuruların 30 Nisan 2023 tarihine kadar süreceğini belirtti.
Birçok başlığı kapsayan teklif için başvurular 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idarelerden alınacak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödenecek. Kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan kişilerin, cezaları sıfırlanacak. Alkol uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme gibi hallerin dışında bir süre el konulan ehliyetler de iade edilecek.

MUSTAFA ELİTAŞ AÇIKLADI

AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş, "Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa, bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçlarını siliyoruz, alacağımızdan vazgeçiyoruz. Sürücülerin işledikleri kabahatleri nedeniyle verilen ceza puanları belli şartlarda silinmek suretiyle bu kişilerin tekrar ehliyet almalarını temin ediyoruz. Bu çerçevede kanun kapsamında sicillerinde 5 ile 95 puan cezası olan kişilerin cezalarını sıfırlamış oluyoruz. Alkollü araç kullanmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet verenler hariç olmak üzere tüm trafik ceza puanlarını silmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı. Kanundan yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuracak ve yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. İlk taksit ödemeleri de mayıs ayında yapılacak.

İlgili Haberler