En düşük emekli maaşı değişiyor! Maaşların yükseleceği rakam!

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanıyor. En düşük emekli maaşı için hangi sürpriz karar alınacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
En düşük emekli maaşı değişiyor! Maaşların yükseleceği rakam!

Türkiye’de 16 milyon emekliyi ilgilendiren maaş zammı gelişmeleri yaşanmaya devam ediliyor. Bu çerçevede çeşitli haberler kamuoyunda gündeme geliyor. Geçim sıkıntısı içerisinde kalan emekliler maaşlarına zam yapılmasını dört gözle bekliyorlar. Ancak en düşük emekli maaşı olan 10.000 TL ile geçinmek zorunda kalan emekliler maaş zamlarını daha fazla merak ediyorlar. Bu emeklilerin sayısının 6 milyonu geçtiği biliniyor.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLUR?

Emekli maaşlarına yönelik uygulama tamamen enflasyon rakamları üzerinden yapılıyor. 2024 yılının ilk 6 ayında ortaya çıkacak olan enflasyon rakamı emeklilerin maaş zammı olacak. Bunun için Ocak, Şubat ve Mart ayının enflasyon rakamları netleşti ve oran da yüzde 15,06 oldu. Bu rakamın üzerine Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon rakamları eklenecek. Refah payının de eklenmesi ile beraber emeklilerin maaş zamlarının Temmuz 2024 döneminde yüzde 25 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA ZAM HESAPLARI!

Emekli maaş zamları kadar en düşük emekli maaşına zam yapılması da büyük bir öneme sahip. Yıllardır yapılan uygulamaya göre devlet en düşük emekli maaşını ayrıca belirliyor ve kök maaşı düşük kalan emeklilerin maaşları bu belirlenen rakamdan ödeniyor. Aradaki fark ise Hazine tarafından destek olarak karşılanıyor.

En düşük emekli maaşı sırasıyla 3.500 TL’den 5.500 TL’ye, 5.500 TL’den 7.500 TL’ye, 7.500 TL’den 10.000 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi ise yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı en düşük emekli maaşının yeniden yükselmesi bir gereklilik haline geldi. Eğer bu zam yapılmazsa çok sayıda emekli geçtiğimiz yıl olduğu gibi Temmuz ayında yapılacak zamdan yararlanamayacak ve ekonomik olarak çok daha kötü duruma düşecekler.

En düşük emekli maaşına yapılacak olan zam için masada iki formülün olduğu açıklandı. İlk formül tamamen enflasyon kadar bu maaşa da zam yapılması şeklinde oldu. Böylece beklenen 6 aylık enflasyon olan yüzde 25 oranında zam yapılacak. Bu zam kararı alınırsa en düşük emekli maaşı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükselecek.

En düşük emekli maaşı zammına dair masadaki ikinci formül ise hedef enflasyon üzerinden olacak. Bu da yüzde 36 olan yıl sonu enflasyon hedefinin en düşük emekli maaşına yansıtılması şeklinde hesaplanıyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda da en düşük emekli maaşı 10.000 TL’den 13.600 TL’ye çıkacak.