Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşak’ın çok kararlı bir belediye başkanı var

Yoo, espri falan yapmıyorum. Genç ve güler yüzlü başkanımızı canı gönülden kutluyorum.

Neyi kafaya koyduysa yapmak için bütün gayreti ile çalışıyor.

Ne demişti?

“İlimiz, Merkez, Sarayaltı, İslice ve Durak Mahallelerinde yaklaşık 47.7 hektar alanda hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyon taslağının 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesi gereğince İmar hazırlanmış ve Belediye Meclisimiz oy birliği ile kabul etmiştir.

Sanırım şu andaki mevcut görüntü Uşak’ı düşünen hiç hemşerimizin içine sineceği kabul edeceği bir proje değildir. Adaylık dönemimizde söz verdiğimiz gibi kentimizi modern ve çağdaş kentler arasına koymak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Söylediği gibi bu projeyi hayat geçirmek için canla başla çalışıyor mu? Çalışıyor.

Mesela, kapalı Çarşamba pazarının uçan çatısını niye bir türlü yapmıyor? Herhalde burada alış veriş yapan insanlar sıcakta soğukta ıstırap çeksin diye değil.

Pazar esnafı; “Aramızda para toplayalım. Belediyeye yük olmayalım” diyor. Belediye bunu da kabul etmiyor. Ayakkabıcılar çarşısı Dere Sokak (Garanti Bankası aralığı uzantısı) gibi alanlara doğru dürüst bakım yapılmıyor ki, buralarda yaşayan esnaf pes edip başka semtlere taşınsın. Başkanımız da rahat rahat 2. Etap projesini gerçekleştirsin.

On bini aşkın esnaf ne yapacak? Bölgedeki mülk sahipleri hak kaybına uğrayacak mı? Bunlar teferruat.  Güler yüzlü, genç ve kararlı Başkanımız . “Adaylık dönemimizde söz verdiğimiz gibi kentimizi modern ve çağdaş kentler arasına koymak için var gücümüzle çalışıyoruz” demişti. Çalışıyor işte. Daha ne yapsın?

Hazır belediye meclisinde muhalefet partileri de modern ve çağdaş bir Uşak için oy birliği ile projelerini kabul etmişken kararlı bir şekilde çalışıyor.

Aslında bu projeye karşı çıktığım yok. Uşak için belki de İyi olabilir. Şehir planlama uzmanı da değilim. Sayın Çakın’ı da sempatik bulurum. Ancak, serde gazetecilik var. Yıllardır Çarşamba Pazarından alış veriş ederim. Eşim ve ben pazarcı esnafı ile 40 yıllık dost gibi olduk. Çocukluğumuz ve gençliğimiz, ya Sümerbank’tan alınan ya da ayakkabıcılar çarşısından alınan ayakkabılarla geçti. Esnafımız sağ olsun tanıdığı için kaygılarını bana taşıyor.

Sadece proje uygulanırken “Helallik alınsın, kimsenin gönlü kimse de kalmasın, kısa çöp, uzun çöpten hakkını alsın isterim.” Alan razı satan razıysa bana düşen susmaktır. Bölgedeki esnaf ve mülk sahipleri sürekli mağdur olduklarını ileri sürmektedir. Hiçbir proje insanı üzmeye ve kalbini kırmaya değmez.

BAŞKANLIK MAKAMINI “YAPARIM” DEDİ YAPIYOR

Uşak Belediyesi, bir yılı aşkın bir zamandır, kentsel dönüşüm alanındaki yeni binasında hizmet veriyor. Burası TOKİ tarafından A ve B blok olarak 2 bölümden oluşmuş bir yapı.

Allah var, kendi ağzından hiç, “Borç devraldım, enkaz devraldım” gibi sözler duymadım. Her ne kadar yaranmak için bazıları yazıp çizse de bu konuda kendileri tek kelam etmemiştir. 

Günümüzde borçsuz belediye yok gibi. Ancak, kentler ve insanlar bir yandan da hizmet ister. Borçlar, hizmet üretmemenin bahanesi olamaz. Bunu genel olarak söylüyorum. Kimseyi suçlamak ya da eleştirmek babında değil.

Sayın Çakın, 2020 Aralık ayında iki blok arasına 2 katlı bir başkanlık katı yapılması için ihaleye çıkar. 2 hafta sonra yeni yıla girileceği ve birim fiyatları yükseleceği için hiçbir yüklenici girmek istemez ve ihale de ertelenir.

Edindiğim bilgilere göre; 24 Mart’ta yeni bir ihale planlanmıştı. Yapıldı mı yapılmadı mı? Hiç bilgi edinemedim. Ancak şu anda 2 blok arasında iş makinaların çalıştığını gördüm ve fotoğrafladım.

Şimdi, Sayın Çakın kusura bakmasın ama o koca blokta kendisine makam olmaya uygun bir oda bulmadı da onun için mi makam katı yaptırıyor? Yeni makam katı için en az, en az diyorum 10 milyon TL sadece inşaatına harcanması gerekiyor.

Mefruşatı şunu bunu bu makam katının 13 – 15 milyon TL arası bir maliyeti çıkıyor. Sayın Çakın, vatandaşın tüm tepkisine rağmen, belediyenin kasasından, daha doğrusu vatandaşın cebinden çıkan parayla kendisine makam katı yapmakta ne kadar kararlı olduğunu çalışmaları başlatarak göstermiş oldu. Helal olsun.

CADDE YENİLEME ÇALIŞMALARI DA AYNI KARARLILIKLA SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum yaklaşık 2 yıl önce Uşak’a geldiğinde İsmetpaşa Caddesi yenileme çalışmaları onun talimatı ile gündeme gelmişti.

O dönemde henüz pandemi falan yoktu. Salgın süresince cadde esnafı iş yapamaz oldu.  Belediye yönetimi, geçen yıl caddedeki mülk sahiplerine birer tebligat göndererek cadde yenileme çalışmalarına başlayacağını, yenileme çalışmaları için kendisinin müteahhitlerle anlaştığını, mülk sahiplerinin üzerine düşen payların derhal ödenmesi istendi.

Konu kamuoyunda tepkilere neden olunca belediye yönetimi geri adım atar gibi oldu. Ancak atmamış. Taktik değiştirmiş. Mülk sahiplerini, 2’şer 3’erli gruplar halinde odalarına sokup, Başkan yardımcısı Zeynep Ceylaner vasıtası ile ikna etmeye uğraşıyormuş.

Bu üç olayda da anlatmak istediğim, Sayın Çakın, Uşak kamuoyunun tepkisine rağmen kararlılıkla; “modern ve çağdaş bir Uşak için” çalışmalarını sürdürüyor.

 Gerçi bu projelerini uygularken siper gerisinden değil de halkın rızasını alarak kamuoyuna açık bir şekilde davransaydı çok iyi olurdu. Kimsenin kimseye hakkı da geçmezdi.

Eminim, aşağıda bahsedeceğim toplantıya Sayın Mehmet Çakın’da Uşak Belediye Başkanı olarak katılmıştır. Ama ben yine de orada Reisin söylediklerini kendisine hatırlatalım. Belki hatırlayınca o da halkı elinin tersi ile bir kenara itmez.

REİS BAŞKANLARA “ŞEFFAF OLUN” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan, 23 Haziran’da Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda, AK Partili belediye başkanlarına seslenerek, "İhaleleri mutlaka şeffaf bir şekilde gerçekleştirin, hatta canlı yayınlayın. Artık vatandaşlarımız belediyelerden sadece rutin işlerinin görülmesini değil kendisine kıymet verilmesini, saygı duyulmasını da bekliyor. İnsanımız telefon açtığında muhatap bulmayı, soru sorduğunda cevap almayı, bir sıkıntısını ilettiğinde çözülmesini, kısa vadede çözülmese bile en azından ilgilenilmesini arzu ediyor" diye konuşmuştu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi