Kiracının depozitosu son kiraya sayılır mı?

Kiracıların ev sahiplerine ödemiş oldukları güvence bedeli olan depozitonun son ayın kirası olup olmayacağı merak ediliyor. Kiracılar için son ay kirası nasıl ödenmesi gerekmektedir?
Kiracının depozitosu son kiraya sayılır mı?

Kiracılar bir ev kiralamak istediklerinde ev sahiplerinin taleplerine göre depozito ödemesi yapmak durumunda kalıyorlar. Güvence bedeli olan depozito kiracının eve vereceği olası zararlara karşılık alınmaktadır. Kiracının borç bırakıp gitmesi seçeneği de depozito ile telafi edilebilmektedir. Tamamen yasal bir uygulama olan depozitoyu alıp almamak ev sahibinin inisiyatifindedir. Ev sahibi talep ederse kiracı 3 aylık kira bedelini geçmemek şartıyla depozito ödemekle yükümlü olur.

PARA EV SAHİBİNİN OLMAZ!

Türkiye’de ev sahiplerinin yanlış algıladıkları bir depozito algısı bulunuyor. Kiracının ödemiş olduğu depozito ev sahibi için bir tür kira geliri değildir. Eğer depozito ile karşılanması gerekecek bir masraf veya ödeme yoksa o para kiracıya zorunlu olarak iade edilmektedir. Ev sahibi depozitoyu istediği gibi kullanamaz. Ödenen depozito bir anlamda ev sahibine emanet edilen paradır ve kiracı evden çıkarken bu parayı talep eder.

DEPOZİTO SON KİRA YERİNE GEÇER Mİ?

Türkiye’de depozito ile alakalı olarak yapılan bir diğer yanlış uygulama da kiracıların bunu son kiraya saydırmalarıdır. Esasında bu durum kiracılar için çok büyük bir risktir. Depozito farklı bir ödemedir, kira farklı bir ödemedir. Ev sahipleri kötü niyetli olmaları halinde kiracıların başı bu konuda oldukça ağrımaktadır.

Son ay kirasını depozitoya saydırıp evi tahliye eden kiracının peşinden ev sahibi kiracının son ay kira ödemesini yapmadığı gerekçesi ile yasal işlem başlatabilir. Bu durumda ev sahibine borçlu olduğu için ödemeyi faizi ile beraber yapmak zorunda kalır. Bunun üzerine bir de depozito ödemesi ayrıca mahkemelik olacaktır. Oldukça uzun ve masraflı bir yasal süreç ile karşılaşmak istemeyen kiracılar depozitoyu son kiraya saydırmamalılar.