Doğalgaz dönüşümü yapılan evde kiraya ek zam yapılır mı?

Kirada bulunan evlerin doğalgaz dönüşümü yapılması durumunda ev sahipleri kiraya ek zam yapma yolunu tercih edebiliyorlar. Kiracılar böyle bir ek zammı kabul etmek zorundalar mı?
Doğalgaz dönüşümü yapılan evde kiraya ek zam yapılır mı?

Kirada bulunan evlere bazı ev sahipleri her fırsatta zam yapmanın yollarını arıyorlar. En küçük bir ihtimalde dahi kiracıların kapısını çalan bu ev sahipleri ek zam talep ediyorlar. Bu şekilde ek zam talepleri ev sahibinin evde yaptığı bazı değişikliklerin ardından geliyor. Örneğin bir evin doğalgaz dönüşümü yapıldığında kiracıdan ek zam talep ediliyor. Bunun gerekçesini de evin değerinin artması olarak gösteriyorlar.

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜ KİRA ZAMMI İÇİN GEREKÇE OLUR MU?

Doğalgaz dönüşümünün yapılması ev sahibinin inisiyatifinde olan bir durumdur. Bazen de bu dönüşüm zorunlu olarak yapılmaktadır. Doğalgazlı evlerin değerlerinin daha yüksek olduğu bir gerçektir. Ancak burada kiracının bir dahli bulunmamaktadır. Kira fiyatı ve zammı da kira sözleşmesi ile belirlenmektedir. Kira sözleşmesinde eğer ilgili bir madde yoksa kiraya da ek bir zam yapılamaz.

Kiracı ile ev sahibi ev kiralarken anlaşmış ve doğalgaz dönüşümü yapıldığında kira zammının yeniden görüşüleceği kararına varılmışsa ve bu karar da yazılı bir belge ile kayıt altına alınmışsa o zaman doğalgaz için ek bir zam talep edilmesi doğaldır. Ancak bunun bile ek bir zam için yasal olarak uygulanması pek de mümkün değildir.

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması varken bir ev sahibinin kiracısından herhangi bir gerekçe ile ek bir zam alabilmesinin imkanı bulunmuyor. Ev sahipleri yüzde 25’i geçecek şekilde kiraya zam yapamazlar. Bunu yapmak isteseler dahi kiracılar buna uymak zorunda değillerdir. Dolayısıyla doğalgaz dönüşümünün yapılmış olması kiracının meselesi olmaz. Kiraya zam yapılması da mümkün olmayacaktır.