Herkes pozisyon alsın! Dolar kurunun 60 TL olacağı zamanı açıkladı!

Dolar kuru 31 TL seviyesine ulaşarak bir psikolojik zirveyi daha gördü. Bundan donra dolar kurunda beklenen fiyat hareketlerini ünlü ekonomist Selçuk Geçer açıkladı.
Herkes pozisyon alsın! Dolar kurunun 60 TL olacağı zamanı açıkladı!

Türkiye ekonomisi için kritik eşikler teker teker aşılıyor. Dolar kuru üzerinde uygulanan tüm baskılara rağmen kur 31 TL seviyesine ulaştı. Psikolojik bir eşik olarak görülen 31 TL noktasının ardından yaşanabilecek fiyat gelişmeleri merak konusu oluyor. Dolar kuruna dair ünlü ekonomist Selçuk Geçer bazı değerlendirmelerde bulundu.

DOLAR KURU NE ZAMAN YÜKSELECEK?

Dolar kurunun yükseleceği zamanı açıklayan Selçuk Geçer, “Dolar kuru 31 TL oldu. Türkiye özelinde dolar kurunda bir muhteşem düz çizgi var. Bu da muhteşem baskı anlamına geliyor. Bu gittiği yere kadar gidecek. Peki nereye kadar gidecek? Onu da ben söyleyeyim. Seçime kadar gidecek ve Türkiye’nin tüm sorunu seçim olduğu için o süreç atlatıldıktan sonra kur serbest bırakılacak. Bu şekilde dolar kuru gitmesi gereken yere gidecek. Bu olmazsa ekonomi sıkıntıya girer, yabancı yatırımcı gelmez.” dedi.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELECEK?

Dolar kurunun neden yükseleceğini de açıklayan Selçuk Geçer, “Dolar kurunun hızla yükseleceğinden nasıl emin olabiliyoruz. Enflasyonu filan boş verin. Kısa vadeli borç 226 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli borç 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç anlamına geliyor. Bunların bazıları 10 gün sonra ödenecek, bazıları 11 ay sonra ödenecek. Bu resmi bir veridir. Bunun üzerine bir de 45 milyar dolarlık bir cari açık ekliyoruz. Bu da 270 milyar dolarlık finanse etmemiz gereken para var. Bu finanse edilemezse döviz ihtiyacı daha da artar. Finanse edilemezse Merkez Bankası rezervleri boşalır. Finanse edemezsek bugün 31 TL’de tuttuğumuz dolar kuru üzerindeki baskı artar ve kur 60 TL olur. Bu da ekonomide çok daha büyük kırılganlıkları beraberinde getirir.” ifadelerini kullandı.

Dolar kurunun sert yükselmesinin piyasaya etkisini de açıklayan Selçuk Geçer, “Türkiye’de 2016 yılından bu yana enflasyon doğru açıklanmış olsaydı herkes kendisini ona göre ayarlardı. Ancak TÜİK’in verileri yanlış açıklaması büyük bir baskı yarattı. Bunu düzeltmeye çalışıyorlar ama bir anda düzeltemezsin. Aynı şeyi dövizde düşünün. Adım adım dolar kuru 70 TL’ye yükselse sorun olmaz ama siz doları baskılarsanız ve bir anda 70 TL’ye yükselirse piyasada deprem olur.” ifadelerini kullandı.

NOT: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.