10 yılı dolan kiracı evden nasıl çıkarılır?

Kiracıların evden çıkarılması ev sahipleri için oldukça sorunlu olabiliyor. 10 yılı dolduran kiracıların evden çıkarılmaları ise farklı kurallara göre yapılıyor.
10 yılı dolan kiracı evden nasıl çıkarılır?

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmaları oldukça zor bir durum olarak biliniyor. Hem yasalar hem de kira sözleşmeleri daha çok kiracı dostu olarak işlev görüyor. Ev sahiplerinin de bazı hakları bulunuyor ama kiracılar yasal güvence altında çok daha rahat hareket edebiliyorlar. 10 yıllık kiracılık süresinin dolması halinde ise işler tamamen değişiyor. Bu kiracıların evden çıkarılmaları ev sahipleri için daha kolay olabiliyor.

GEREKÇE GÖSTERMEK ŞART DEĞİL!

Kira sözleşmesi yapılan tarih üzerinden 10 yıl geçmişse ipler tamamen ev sahiplerinin eline geçiyor. Bu durumda ev sahipleri herhangi bir gerekçe göstermek zorunlulukları olmadan kiracılarını evden çıkarabiliyorlar. Ancak taraflar anlaşma sağlayamazlarsa yine süreç mahkeme aracılığı ile tamamlanabiliyor. Ev sahipleri açısından bu durum daha kolaylaşabiliyor. Çünkü herhangi bir gerekçe aramaya ve bu gerekçeyi ispat etmeye gerek kalmıyor.

YASAL SÜRESİ VAR!

10 yılı dolar kiracıya kira sözleşmesinin dolmasına bir ay kala ev sahibi tarafından evden çıkmasına dair bildirim gönderilmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacaktır. Yasal sürenin atlanmaması bu açıdan önemli oluyor. Yasal süresinde kiracıdan evden çıkması istenirse ev sahipleri süreci başlatmış oluyorlar.

Kiracı evden çıkmamakta ısrar ederse o zaman tahliye davası açılabiliyor. Bu tahliye davaları yaklaşık 2 yılda sonuçlanabiliyor. Kiracı ile ev sahibinin restleşmesi halinde kiracının evden çıkması 2 yılı bulurken ev sahibi kiracıyı ancak 12 yılın sonunda evden çıkarabilmiş oluyor. Bu süreçte ev sahiplerinin elini güçlendiren ise 10 yıl şartı oluyor. Bu şart olmasaydı ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için haklı bir gerekçe ortaya koyması ve bunu da ispat etmesi gerekecekti.