Uşak esnafı sosyal adalet istiyor

Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (UESOB) Başkanı Atalay Savaş, 17 gün uygulanacak tam kapanma sürecinde devletin esnafa destek olmasını beklediklerini belirtti. 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan 17 günlük tam kapanma sürecinde Uşak esnafının umut bağladığı, Anneler Günü, bayram alışverişi gibi etkinliklerinde suya düştüğünü kaydeden Savaş, devletin ayırım yapmadan her esnafa bir yıl geri ödemesiz ve sıfır faizsiz en az 20 bin TL destek olması gerektiğinin altını çizdi.
Uşak esnafı sosyal adalet istiyor

İşte Atalay Başkanın ağzından 17 günlük tam kapanma değerlendirmesi:

Bu dönemde esnafa bir şeyler yapılmasını bekliyorduk. Örneğin kamu çalışanları, okullar kapanıyor. Esnek çalışma saatlerine geçiliyor. Bir kısmı bir gün, öbür kısmı yarın çalışıyor. Hepsi maaşlarını alıyor. Gözümüz yok. Almalarını da esnaf olarak destekliyoruz. İnsanların yaşaması için para verilmelidir.

Öte yandan, çaycıyı, lokantacıyı da pandemiden dolayı diyerek aynı gerekçe ile kapatıyoruz. Öğretmen, memur maaşını alıyor. Lokantacı, kahveciye kuruş destek yok. Bu bana göre sosyal adalet değil.

ESNAFIMIZIN CANI BURNUNDA

Daha önce bin TL destek artı 500 TL kira desteği vardı. Bu bile esnafımızın bir nebze nefes almasını sağlamıştı.

Bu dönemde neredeyse bir ay esnafımız işyerlerini kapatmak durumunda kalacak. Anneler Günü, bayram alışverişi gibi ekonomik çarkın döndüğü etkinliklerin tam kapanma yasakları kapsamında kalması ile buradan beklentilerimizde kalmadı. Esnafımızın hiçbir beklentisi kalmadı.

Esnafımıza mutlaka destek olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dayanacak hiçbir gücü kalmadı ev canı burnuna geldi. Özellikle, kahveci, kantinci, lokantacı esnafı mahvoldu

Benim önerim; esnaflar arasında işkolu farkı gözetmeksizin bir yıl ödemesiz ve sıfır faizsiz en az 20 bin TL destek sağlanmalı. Esnafımız bu destekle anca belini doğrultabilir. Tabi süreç normal işler ve bu tam kapanmadan beklenen sonuç elde edilirse.

Ben bu konuda umutluyum. Aşılanma işlemi de hızla devam ediyor. Normal günlere dönmemiz yakındır diye düşünüyorum.

Güzel günler gelene kadar Uşaklı esnaflar adına sosyal adaletin uygulanmasını istiyorum. Geç de gelse sosyal adalet yerini bulmalı.

Öğretmen, kamu çalışanı devletin çalışanı da işyeri kapatılan lokantacı, çaycı kimin çalışanı? İstemleri dışında devlet kapatıyor. Esnafın suçu ne? Onlar da bu ülkenin insanı değil mi?

Esnafımızın mağduriyeti çeşitli desteklerle mutlaka giderilmelidir. Yoksa bıçak kemiğe dayanmıştır. Dayanacak gücümüz kalmadı.”

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler