OHAL nedir, nasıl uygulanır, kaç ay sürecek?

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremden 10 il etkilendi. Enkaz yığınına dönen 10 ilde arama kurtarma çalışmaları zorlu şartlar altında devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.
OHAL nedir, nasıl uygulanır, kaç ay sürecek?

OHAL nedir, nasıl uygulanır, kaç ay sürecek? - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Adana, Osmaniye, Şanlıurfa,  Kilis, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. Türkiye'yi yasa boğan deprem faciasının ardından 7 günlük Milli Yas ilan edilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. 

OHAL İLAN EDİLDİ

Yaşanan yıkıcı depremin ardından OHAL ilan edildiğini de açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bununla birlikte, yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.'' ifadelerine yer verdi. OHAL ilan edilmesi ile vatandaşlar merak ettiklerine yanıt aramaya başladı.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hal ya da OHAL adıyla bilinen durum, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan bir uygulama olarak bilinmektedir. Olağanüstü hal "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde" ilan edilirken ülkemiz için alınan karar 10 ilde geçerli olacak.

OHAL İLAN EDİLEN İLLER 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurarak Meclis süreçlerini hızla tamamlayacaklarını açıkladı. Buna göre OHAL ilan edilen iller;  Adana, Osmaniye, Şanlıurfa,  Kilis, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay olarak ilan edildi.

İlgili Haberler