Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türkiye'de yeni böcek keşfetti

Manisa’da bilim dünyasını heyecanlandıran önemli bir keşfe imza atıldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri’nin hazırladığı TÜBİTAK Projesi kapsamında Sivas’ta yeni bir böcek keşfedildi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türkiye'de yeni böcek keşfetti

Keşfedilen yeni böcek türü bilim dünyasını heyecanlandırırken, böceğe isim bile verildi. Türkiye’nin Medon’u anlamına gelen “Medon Turcicus” ismi verilen yeni böcek türünün Türkiye’ye özgü olduğu açıklandı.

2019 yılında yapılan arazi çalışması kapsamında keşfedilen bu tür bilim dünyasını heyecanlandırdı. Türkiye’deki yeni böcek türünün keşfini Manisa Celal Bayar Üniversitesi yaptı.

aw092420-02-min.jpg

BULUNAN TÜR ÇOK NADİR VE ÖZEL

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Semih Örgel, “Prof. Dr. Sinan Anlaş’ın yürütücülüğünde gerçekleşen 215Z080 Nolu 'Orta Anadolu Bölgelerindeki Paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyası türleri üzerinde faunistik ve sistematik araştırmalar' adlı TÜBİTAK projesi çerçevesinde Yıldız Dağları Kayak Merkezi civarında yaptığımız çalışmalarda bu böcek türünü Kör Fare gibi memeli hayvanların yuvalarında bulduk. Daha sonra bu türü Türkiye ve çevre ülkelerde bulunan çeşitli türlerle karşılaştırdık. Bu çerçevede Avusturya'da Viyana, Fransa'da Paris ve Rusya'da St. Petersburg Tabiat Tarihi Müzelerini ziyaret ederek o müzelerde korunan çok sayıda türü inceledik. Yaptığımız incelemeler sonucunda Sivas’tan bulduğumuz türün şimdiye kadar bilinen hiçbir türe benzemediğini belirledik. Ardından bu yeni türü bilim dünyasına tanıtmak için bir makale hazırladık. Bu yeni tür aynı zamanda Ege Üniversitesi’nde Prof. Dr. Kerim Çiçek danışmanlığında yaptığım Doktora tezine de eklendi. Makalemiz ise 'Journal of Insect Biodiversity' adlı uluslararası bir dergide yayınlandı, böylece bu tür bilim camiasına tanıtılmış oldu. Bulduğumuz yeni tür çok nadir ve özel bir tür olduğundan bu böcek türü ile ilgili gelecekte moleküler çalışmalar da yapmayı planlıyoruz” dedi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler:

TÜBİTAK projesinin kapsamında İç Anadolu Bölgesi’nde 20’den fazla yeni tür keşfedildiğinin de altı çizildi.