Hangisi daha güvenli? iOS mu Android mi?

Telefon kullanıcıları tarafından bilgilerinin güvenliği oldukça önemli. Bu nedenle kullanıcıların merak ettiği bir konu da Android mi daha güvenli yoksa iOS mu. İşte yanıtı..
Hangisi daha güvenli? iOS mu Android mi?

Hangisi daha güvenli? iOS mu Android mi?: Telefon kullanıcıları tarafından  iOS mu daha güvenli yoksa Android mi sorusu merak ediliyor. Peki hangisi daha güvenli? iOS mu yoksa Andorid mi? Akıllı telefon kullanıcılarının merak ettiği bu konu ile ilgili küçük çaplı bir araştırma yaptık. Güvenlik sorunu yaşamamak adına hangi telefonun daha güvenilir olduğunu araştıran vatandaşlar işletim sistemlerinden hangisini seçmeleri konusunda araştırma yapıyorlar. Bu iki işletim sistemi arasından hangisi daha güvenli? Bilgilerimizi daha iyi koruyan işletim sistemi hangisi?

İlk olarak Android telefonların ne kadar güvenli olduğuna bakalım. Android telefonlarda 2007 yılında çıkmış olan Linux bazlı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Açık kaynağa sahip olan bu işletim sistemi birçok gelilştirici tarafından farklı versiyonları oluşturulmuştur. Söz konusu versiyonlarından en çok tercih edileni Google tarafından geliştirilen verisyonudur. Google tarafından geliştirilen Android sürümleri önceden yüksenmiş olan birçok Google uygulaması ile beraber kullanılmaktadır. Yani Maps, Youtube gibi.. Böylece Android telefonların tamamen kendnine has bir işletim sistemi olmadığını anlamış bulunmaktayız. İşte tam da bu yüzden Android telefonların güvenliği hakkında net olarak bir sonuç ortaya çıkmamaktadır. 

iOS MU ANDROİD Mİ DAHA GÜVENLİ?

iOS kullanıcıları tarafından iPhone daha güvenli şeklinde söylemler bulunmaktadır. iOS'un kendine özgü bir işletim sistemi bulunmaktadır. Bu sistem kullanıcılar için tabi ki güze haber. App Store'da yazılım onaylarının otomatik değil de manuel olduğunu anlamamızı sağlayan App Store'a bir yazılımın alınmasının daha zor olduğunu görmekteyiz. App bu durumda zararlı yazılımlara karşı olan hassasiyetini gösteriyor.

Bir diğer nokta ise veri kıssmı. Apple diğer teknoloji şirketlerine göre ele alındığında hizmetler ve veri gelirinin daha az olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda Apple'ın bu noktaya daha az odaklanmış olduğunu da görmekteyiz. Apple veri satışlarıyla daha az ilgilendiği için aslında Apple uygulamalarının tüm verilerinizi topladığını da aklınızdan çıkarmayın. 

PEKİ HANGİSİ TERCİH EDİLMELİDİR?

Her iki işletim sistemininde kendine has avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu yüzden özel yazılımlar yüklemeden gizliliğinizi korumak istiyorsanız kesinlikle Apple'ı tercih etmelisiniz. Android'te ise GrapheneOS gibi gizlilik odaklı sürümleri tercih etmeniz önerilmektedir.

İlgili Haberler