Güneş fırtınası ne zaman olacak? Güneş patlamasıyla büyük elektrik kesintisi mi yaşanacak?

Tüm dünya son dönemlerde Güneş fırtınasını konuşmaya başladı. Yaklaşık 100 yılda bir meydana gelebilen bu olay kısa süre içerisinde trend haline geldi! Peki, Güneş fırtınası ne zaman olacak? Güneş patlamasıyla büyük elektrik kesintisi mi yaşanacak?
Güneş fırtınası ne zaman olacak? Güneş patlamasıyla büyük elektrik kesintisi mi yaşanacak?

Güneş fırtınası ya da güneş patlaması olarak adlandırılan bu olay gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Güneş’te meydana gelebilen patlamanın Dünya’yı direkt olarak etkileyebileceği ifade edildi. Elektrik, internet ve iletişimde yaşanabilecek kopukluklar görülebilecek etkiler arasında bulunuyor. Peki, Güneş fırtınası ne zaman olacak? Tarihi belli mi? Güneş fırtınası öldürür mü?

2024’ÜN BAŞINDA OLABİLİR

Güneş fırtınası için gözler bilim insanlarının yaptığı açıklamalara çevrilmiş durumda. Güneş fırtınası bu yıl beklenenden daha erken bir zamanda gerçekleşebilir. Bazı çalışmalara göre 2024 yılının başlarında olması beklenen Güneş fırtınası NASA’ya göre 2025 yılında meydana gelebilir.

TARİHTEKİ EN GÜÇLÜ GÜNEŞ FIRTINASI

Konu ile ilgili yapılan son araştırmaya göre 1859 tarihinde meydana gelen güneş fırtınasının güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınası olduğu biliniyor. O dönemde meydana gelen fırtına, Richard Christopher Carrington tarafından takip edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. En güçlü solar fırtına olma özelliği taşıyan 1859 Güneş fırtınası tarihte Carrington Olayı olarak da tanımlanıyor.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş fırtınası ya da güneş patlaması olarak da ifade edilen bu durumda, Güneş’in manyetik alanını oluşturan bir kısa devre sonucunda meydana gelen patlamalar olarak kısaca tanımlanabilir. Meydana gelen bu patlamalarda büyük radyasyon ve ultraviyole ışınlar ortaya çıkıyor.

Uzmanların değerlendirmesine göre Güneş’ten çıkabilecek bu parçacıklar milyonlarca kilometre öteye dağılabilir, Dünyayı etkileyebilir.