Google ödüllü yarışma düzenliyor! Soruyu bilene 3 milyon dolar verilecek!

Google tarafından bir yarışma düzenlediği ve bu yarışmada sorulacak soruya doğru yanıt vereceklere 5 milyon dolar ödül dağıtılacağı açıklandı.
Google ödüllü yarışma düzenliyor! Soruyu bilene 3 milyon dolar verilecek!

Google oldukça enteresan bir yarışma ile gündem oldu. Uzunca bir süredir kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışma yapan Google bu bilgisayarların ne işe yarayabilecekleri konusunda sınırları belirlemek amacıyla büyük ödüllü bir yarışma başlattı. Küresel ölçekte bir yarışma olan Google yarışmasında kuantum bilgisayarlarının gerçek dünya kullanım senaryoları bulunacak. Yarışmada finalistler ise 5 milyon dolarlık büyük ödülü paylaşacaklar.

ÖDÜLLÜ YARIŞMA!

Google bu yarışmayı Cenevre Bilim ve Diplomasi Antisipatörü (GESDA) ile başlattı. Yarışmanın adı 1XPRIZE Quantum Applications” olarak belirlenirken 20 finalist 1 milyon dolarlık ödülü paylaşarak finallere doğru ilerleme imkanı bulacaklar.

Finalistler kuantum bilgisayarların geleneksel bilgisayar çözümlerinden daha hızlı ve daha doğru olduklarını ispat edebilmek için teknik özellikleri açıklayacaklar. Yarışmada büyük ödülü kazanacak kişiye 3 milyon dolar verilecek. İkinci olanlar ise 1 milyon doları paylaşacaklar.

Kuantum bilgisayarlar için Google milyonlarca dolarlık yatırım yaptı. Bu çerçevede 866 milyon dolarlık bir endüstri ortaya çıktı. Ancak bu yeni teknoloji ile beraber nelerin yapılabileceğine dair henüz net bir cevap verilemiyor. Kuantum bilgisayarlar daha çok soyut problemler üzerinde çalışıyorlar. Ancak bu bilgisayarların evrenin en temel gizemlerini çözmek, karanlık maddenin sırlarını çözmek, ilaç gelişimini hızlandırmak gibi potansiyellere sahip oldukları biliniyor.

Kuantum bilgisayarlar şu anda bir MacBook’tan daha kullanışlı veya değil gibi bir değerlendirme yapılamıyor. Google bu yarışma ile beraber projeye dair net bir iyileşme kaydedebilecek. Kuantum bilgisayarların yaygın şekilde kullanımlarının ise kısa sürede olması mümkün değil. En azından 3 yıl içerisinde böyle bir gelişmenin kaydedilmesi beklenmiyor. Yarışmada elde edilen sonuçlar Google ve dünyanın en iyi üniversitelerinin ilgili birimleri tarafından değerlendirilip aşama kaydedilmesi hedefleniyor.