Ay küçüldükçe depremler artıyor

Dünyamızın nadide uydusu olan Ay ile ilgili yapılan araştırma sonuçları herkesi şoke etti. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Ay gittikçe küçülüyor. Bu durum da toprak kaymaklarına sebebiyet veriyor.
Ay küçüldükçe depremler artıyor

Dünya’nın doğal uydusu olan Ay, çekirdeği soğumaya devam ettikçe son yüz milyon yıl içerisinde 100 metre daha küçüldü. Konuya ilişkin araştırmaya Mayland Üniversitesi yaptı. Üniversite’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Ay’ın küçülmesi kademeli bir süreç gibi gözükse de Ay’ın Güney Kutbu’nda bu küçülme bazı şekil bozukluklarına neden olmaya başladı bile.

TOPRAK KAYMALARINI MEYDANA GETİRİYOR

Konu ile ilgili yapılan çalışmanın yazarlarından olan Nicholas Schmerr, "Ay'ın yüzeyini kuru, öğütülmüş çakıl ve toz olarak düşünebilirsiniz. Milyarlarca yıl boyunca yüzeye çarpan asteroitler ve kuyruklu yıldızların etkisiyle ortaya çıkan açısal parçalar sürekli olarak bu çarpışmalardan fırladı" dedi.

Dr. Schmerr, yaptığı açıklamasının devamında ise "Sonuç olarak, yeniden şekillendirilen yüzey malzemesi mikron boyutundan kaya büyüklüğüne kadar olabilir ancak hepsi çok gevşek bir şekilde birleşmiştir. Gevşek tortular, sarsıntı ve toprak kaymalarının meydana gelme olasılığını yükseltiyor" diyerek durumu bilimsel olarak açıkladı.

1248211-645385153-min.jpeg

ASTRONOTLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Uzmanlara göre Ay’ın küçülmesi, Ay depremlerini de tetikleyebilir. Ay’ın iç katmanında dünyada olduğu gibi tektonik plakalar yok. Yüzlerce yıldır iç yüzeyi soğumaya devam eden uydumuz küçülmeye devam ediyor. Küçüldükçe de esneme faaliyeti olmadığı için Ay’ın yüzeylerinde yüzeysel kırılmalar yani depremler meydana geliyor.

Ay’ın yüzerinde binlerce delik deşik yapılar bulunuyor. Yapılan açıklamalara göre 2009 yılından bu yana Ay’ın 3500’den fazla fotoğrafı çekilmiş. Bu fotoğraflardan elde edilen ilk sonucun ise ayın gittikçe küçülmeye başladığı..

NASA, bu yılın sonlarında ilk görevlilerini Ay’a göndermeye hazırlanıyor. Ay’ın yüzeyinde uzun vadeli çalışmalar yapılması planlanırken, tehlike arz edebilecek olan bu durum şimdiden kafaları karıştırmaya başladı.