Şeker hastalarını sevindiren gelişme! Şeker hastaları için yenilebilir insülin

Şeker hastalarını sevindiren önemli bir gelişme yaşandı. .aktarılan habere göre şeker hastaları için yenilebilir insülin geliştirildiği öğrenildi. Norveç ve Avustralya'da ortak olarak devam eden çalışmaya ilişkin merak edilenler haberimizde..
Şeker hastalarını sevindiren gelişme! Şeker hastaları için yenilebilir insülin

Konu ile ilgili iki ülkenin ortak olarak geliştirdiği çalışma netince yenilebilir insülin üretildi. Bilimsel dergi olan Nature Nanotechnology’de araştırmanın detayları yayımlandı. Buna göre kapsül halinde ya da bir çikolata içerisinde yerleştirilmesi planlanan nano taşıyıcı formunda yerleştirilecek olan insülin şeker hastalarına umut oldu.

ŞIRINGAYLA ALINAN İNSÜLİN YAN ETKİLERE NEDEN OLABİLİYOR

Konu ile ilgili yapılan araştırmaya katılan Profesör Peter McCourt, "İnsülini bu şekilde almak daha doğru çünkü vücudun acil şekilde insüline ihtiyaç duyan bölgelerine maddeyi hızlıca ulaştırmak mümkün oluyor. Şırıngayla alınan insülin tüm vücuda yayılıyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor" diyerek çalışmanın detayları hakkında bilgi verdi.

McCourt, yaptığı açıklamasının devamında araştırma sonuçlanması halinde yaşanabilecek bu problemlerin önüne geçilebileceğini ifade ederek şunları söyledi:

"İnsülinin mide asidi ve sindirim enzimleriyle parçalanmasını önleyecek bir kaplayıcı geliştirdik. Böylece insülin, gitmesi gereken yer olan karaciğere yapısı bozulmadan ulaşabiliyor"

Sidney Üniversitesi’nden Nicholas J. Hunt, açıklamasında kan şekerinin düşük olması halinde insülin salgılanmadığını ifade etti. Ağız yolu ile alınan ilk insülinin solucan, fare ve sıçanlarda denendiğini ifade eden uzman isim, babunlarda da test yapıldığını söyledi.

Yapılan bu çalışmanın 2025 yılında insanlar üzerinde denenebileceğini ifade ediliyor.