5 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara yeni SALGIN uyarısı! Şubat ayında pik yapacak tedbirinizi alın

Uzmanlar uyarı üzerine uyarı yapmaya devam ederken Türkiye'de patlak veren yeni salgının Şubat ayında pik yapacağı belirtildi.
5 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara yeni SALGIN uyarısı! Şubat ayında pik yapacak tedbirinizi alın

5 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara yeni SALGIN uyarısı! Şubat ayında pik yapacak tedbirinizi alın - Türkiye yeni salgın hastalıklarla mücadele etmeye devam ederken son dönemde artan yeni vaka sayısı salgın endişesi yaratmıştı. Özellikle de İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yoğun bakım doluluk oranları rekor seviyeye ulaşırken 5 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara doktorlardan yeni uyarılar geldi.

Türkiye'de 3'lü grip salgını yaşandığı ifade edilirken hastalığın Şubat ayında pik yapacağı, bu nedenle de herkesin tedbirli olması gerektiği ifade edildi. Salgının ağır seyrettiği özellikle de 5 yaş altı vatandaşlar ve 65 yaş üstü kişilerde hastaneye yatış riski bulunduğu belirtilirken kapalı ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında ve kalabalık yerlerde maske takılması istendi.

YENİ SALGIN TÜRKİYE'DE! HASTALIK BELİRTİLERİ NELER?

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız Gören Emnalar, influenza virüslerinin neden olduğu grip hastalığının her yıl milyonlarca çocuğu etkilediğini anlatarak anne babalara önemli bilgiler verdi. Gribin kolayca yayıldığını ve özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve astım, diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde ciddi hastalıklara neden olabildiğini söyleyen Dr. Emnalar bu hastalıkların görüldüğü kişilerde ve 5 yaşından küçük çocuklarda, özellikle de 2 yaşından küçüklerde hastaneye yatışla sonlanabileceğine dikkat çekti.

salgin.jpg

Dr. Emnalar grip virüsünün sonbahardan ilkbahara yani ekim ayından nisana kadar etkin olduğunu ancak yaygınlık bakımından Aralık ve Şubat ayları arasında zirve yaptığını dile getirdi. Grip olan çoğu kişinin birkaç gün ile 2 haftadan daha kısa süre içinde iyileştiğini belirten Dr. Emnalar, “Ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve/ veya burun tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve vücut ağrıları, yorgunluk, kusma ve/ veya ishal (çocuklarda erişkine göre daha yaygındır) en sık görülen belirtilerdir. Gribe bağlı en ciddi komplikasyonlar ise zatürre, vücut sıvılarında kayıp (dehidratasyon), astım ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda kötüleşme şeklindedir” dedi.

SALGINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?

Çocuğun öncelikle dinlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Emnalar "Çocuğunuz okula gidiyorsa hastalık döneminde göndermemeye çalışın, kalabalık ortamlardan uzak tutun, evde kalarak dinlenmesini sağlayın. Bu hem hasta olan çocuğunuzun daha çabuk iyileşmesini sağlar, hem de virüsün başkalarına yayılmasını engeller.

Bulunduğu odayı sık sık havalandırın, odada sigara içilmesine izin vermeyin. Odasını fazla ısıtmayın, mümkünse 22 dereceye sabitleyin" dedi. Ayrıca su, çorba, taze sıkılmış meyve suları, çorba, komposto ve bitki çayları gibi gıdalar ile bol sıvı tüketilmesini, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyve yenilmesini tavsiye etti.

Her sene Ekim ayı öncesi riskli grupta yer alan 65 yaş üstü kişiler ve çocukların grip aşısı olmaları gerektiği belirtilirken hamile olan kadınların da grip aşısı olabilecekleri ifade edildi. Aşı olan anne adaylarının karnında bulunan bebeklerin doğumdan sonra birkaç ay gripten korundukları ifade edildi.