Kanserin yayılmasını önlüyor! Türk profesörden heyecanlandıran buluş!

Türk akademisyenin yaptığı buluş kanser hastaları için umut oldu. Yaptığı çalışmada kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen bir buluşa imza atan Türk akademisyen heyecan yarattı.
Kanserin yayılmasını önlüyor! Türk profesörden heyecanlandıran buluş!

Dünyada hastalık kaynaklı yaşanan ölümler arasında ikinci sırada yer alan kanser için tüm dünyada bilim insanları yoğun bir araştırma yapıyorlar. Kanser tedavisinde yüzde 100 sonuca henüz ulaşılamadı. Kemoterapi ilaçları ile bu hastalık ile mücadele edilse de kesin sonuçtan söz edilemiyor. Bazı modern tedavi yöntemleri de geliştirildi ama bunlar henüz tam olgunlaşmış tedavilere dönüştürülemedi. Bu kadar önemli bir hastalığın tedavisi için umut ise Türkiye’den çıktı.

KANSERİN YAYILMASINI ÖNLÜYOR

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya çok önemli bir buluşa imza attı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyecek bir çalışma yürütüyordu ve bunda da başarı elde etti. Prof. Dr. Akkaya, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek, yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir bileşik molekül sentezledi. Buluşun aynı zamanda diyabet, metakromatik lökodistrofi, epilepsi, Alzhimer, parkinson ile çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar olan HIV-1, Hepatit C, influenza A virüsü gibi viral enfeksiyonların ortadan kalkmasında da önemli rol oynayacağı belirtildi.

PATENTİ ALINDI!

Prof. Dr. Birnur Akkaya yapmış olduğu buluş için Türk Patent ve Marka Kurumu’na da başvurdu. Böylece Sülfatit Benzeri Kitosan Türevi Bileşik adını verdiği buluşun ulusal alanda marka belgesini de almış oldu. Yapılan bu çalışma ‘İnternational Journal Of Biological Macromolecules' dergisinde de yayımlandı.

HAYVAN VE FAZ DENEMELERİ YAPILACAK

Yaptığı buluş hakkında konuşan Prof. Dr. Birnur Akkaya, “Kanser tedavisi ile alakalı olarak çok sayıda etkili ilaç geliştirilmiş olsa da halen daha ilaç arayışları devam ediyor. Bizler kanserin yayılmasını önleyecek bir ilaç araştırması girişiminde bulunduk. Sülfatite benzeyen bir molekül sentezlenerek kanserin yayılmasının önlendiği tespitinde bulunduk. Elde ettiğimiz veriler sonunda biyolojik aktivitesine de baktık. Gayet olumlu sonuçlar alınca patentini aldık. Bu çalışmamız devam edecek. Amacımız hayvan ve faz çalışmaları ile bu buluşumuzu devletimiz ve milletimiz için yararlı hale getirmektir.” dedi.