Şaşırtıcı ama gerçek! Sivrisinekler en çok bu kan grubuna bayılıyor

Sivrisinekler özellikle yaz aylarında can sıkıcı olabiliyor. Konu ile ilgili Japonya’da yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıktı. Şaşırtıcı ama gerçek! Sivrisinekler en çok bu kan grubuna bayılıyor.
Şaşırtıcı ama gerçek! Sivrisinekler en çok bu kan grubuna bayılıyor

Konuya ilişkin Japonya’da tüm Dünya’nın ilgisini çeken bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre sivrisineklerin bile insanları ısırmak için bazı kriterlere dikkat ettiği ortaya çıktı. Araştırmanın sonuçları Journal of Medicel Entomology’de yayımlandı.

Gazete Duvar’ın aktarmış olduğu habere göre konuyla ilgili Florida Üniversitesi Entomoloji Uzmanı Prof. Jonathan F. Day, kan gruplarına ilişkin yapılan bu çalışmaya ek olarak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Ancak elde edilen bu verilere göre sivrisineklerin ısırmak için belirli kişileri seçmesinde bazı faktörler ön plana çıkabiliyor.

SİNEKLERİ İNSANLARIN VERDİĞİ İŞARETLER YÖNLENDİRİYOR

Yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre sivrisinekleri kan kaynağına insanların vermiş olduğu işaretler yönlendiriyor. Bu konu ile ilgili uzman isim Prof. Dr. Day, “En önemli işaret karbondioksit. Ürettiğiniz karbondioksit miktarı sizi sivrisinekler için daha cazip bir hedef haline getiriyor. Metabolizması hızlı olanlar daha fazla karbondioksit salgılıyor" dedi.

640x360.jpg

Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre sivrisinekler 60 metre uzaklıktan bile karbondioksidin kokusunu alabiliyor.

İkinci işaret ise egzersiz sırasında salgılanan laktik asit. Bu asidin kokusu sinekleri daha da kabartıyor ve insanların hedef haline gelmesine neden oluyor.

KOYU RENK GİYMEMEYE ÇALIŞIN

Day, sineklerin görme yetisinin çok iyi olduğunu ifade ederek, koyu renk elbiseleri daha fazla fark ettiklerini, açık renk giydiğinizde de ısırılma olasılığının düşük olabileceğinin de altını çiziyor.