Ramazanda sağlıklı beslenme tüyoları! İftar ve sahur tavsiyeleri!

Ramazan ayında oruç ibadeti yapılırken sağlıklı beslenmenin de önemi çok büyük oluyor. Ramazanda sağlıklı beslenmenin ipuçları nelerdir?
Ramazanda sağlıklı beslenme tüyoları! İftar ve sahur tavsiyeleri!

Ramazan ayında oruç ibadeti yapılırken günün önemli bir kısmını gıda ve sıvı takviyesi almadan geçirilmesi vücutta bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler ile beraber olumsuzlukların yaşanmaması için ise dikkat edilmesi gereken konular bulunuyor. Ramazanda hem sağlıklı beslenip hem de oruç tutmak mümkün olabiliyor.

İFTAR ÇOK ÖNEMLİ!

Gün boyu aç ve susuz kalınarak oturulan iftar sofrasında kontrollü olmak gerekiyor. Bir anda her yiyeceğe saldırmak ve tıka basa olarak tabir edilebilecek şekilde yemek yemenin ağır sonuçları olabiliyor. Bundan dolayı iftarda yağlı ve ağır yiyecekler ardı ardına tüketilmemelidir. Önce sıvı takviyesi için su içilmeli ve ardından çorba ile devam edilmelidir. Ana yemeğe geçmeden önce ise mümkünse 15 dakikalık bir ara verilmesi oldukça faydalı olacaktır. Büyük porsiyonlardan da kaçınılmalıdır. İftarda hızlı yemek yenilmemelidir. Hızlı yenildiğinde fazla yemek yenileceği için bir de hazımsızlık sorunu ile karşı karşıya kalınacaktır.

SAHURDA NE YENİLMELİ?

Beslenme uzmanları iftardan çok sahura dikkat edilmesini istiyorlar. Bunun için de bazı önerilerde bulunuyorlar. Sahur kesinlikle atlanmamalı ve sahur yapılmadan oruç tutma yolu tercih edilmemelidir. Sahurda ise süt, yoğurt, peynir, tam tahıllı yiyeceklerden oluşan hafif ama etkili bir kahvaltı yapılması tavsiye edilmektedir.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT!

İftar ile sahur arasında susama ihtiyacı oldukça az olmaktadır. Ancak sağlıklı beslenme için suyun büyük bir önemi vardır. İftar ile sahur arasında en azından 2 litre su içilmesi tavsiye ediliyor. Sıvı takviyesi için ise ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve suları da önerilmektedir. Sıvı kaybı yaşanır ve yerine konulamazsa hem sağlık problemleri ortaya çıkacak hem de oruç tutmak çok zorlayıcı olacaktır.