Ramazan'da bunu sakın yapmayın! Oruç tutmak isteyenlere hayati uyarı

Ramazan ayı boyunca oruç tutmak isteyen kişilere uzman doktordan uyarı geldi. Ramazan orucu tutarken bunu sakın yapmayın...
Ramazan'da bunu sakın yapmayın! Oruç tutmak isteyenlere hayati uyarı

Tüm İslam aleminin hasretle beklemiş olduğu Ramazan ayı için geri sayım başlarken oruç tutmak isteyen kişilere önemli uyarılar geldi. Ramazan ayında sağlıklı beslenme daha da önemli hale gelirken uzun süre aç kalma ve ardından fazla yemek tüketme nedeniyle sağlık sorunları yaşanabiliyor.

Ramazan ayı öncesi vatandaşlara besin tüketimi hakkında bilgilendirmede bulunan Uzman Diyetisyen İlayda Kuzucu, iftardan kalan yemeklerin hem sindirim sistemi hem de bağırsak sağlığının korunması için sahurda tüketilmemesini önerdi. Ramazan ayı bu yıl 11 Mart’ta başlayacak. 10 Mart Pazar’ı 11 Mart’a bağlayan gece ilk sahura kalkılacak.

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİ, SAHURDA VE İFTARDA NELER TÜKETMELİ?

Ramazan ayında değişen besin tüketim alışkanlıkları nedeniyle Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Uzman Diyetisyeni İlayda Kuzucu, Ramazan ayında fizyolojik açlıkla beraber hem sindirim sistemi dengesinde hem de normal beslenme dengesinde bir uyum yakalandığını söyledi. Sahurda uykundan uyanılma durumunda stres hormonu olarak adlandırılan kortizolun salgılandığını ifade eden uzman diyetisyen Kuzucu, uzun süreli açlıklarda ilk uyanıldığında bu hormonun fazla olduğunu belirterek, sahura az miktarda su ile başlanılmasını önerdi.

Sahurda tüketilecek besinlerin uzun süre tok tutacak besinlerin olmasının önemini vurgulayan Kuzucu, “Özellikle protein bakımından zengin tam tahıllı, posa kaynaklarından zengin yarım yağlı süt ve süt ürünlerinin olması çok önemli, bunlardan diyetinizi çeşitlendirebilirsiniz. Akşamdan kalan bir yemek, sebze yemeği, nohut yemeği, çorba tarzında çok fazla tüketilmesin. Çünkü belirli bir miktar yağ ve karbonhidratta alıyorsunuz. Bu süreçte biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor hem sindirim sistemi açısından hem de bağırsak sağlığı açısından biraz dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

Diyetisyen Kuzucu iftarda mutlaka hafif yemeklerin tercih edilmesini, ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmasını, orucun su ya da hurma, ceviz ikilisi ile açılması gerektiğini söyledi. Orucun kilo vermek amacı ile yapılmadığı belirtilirken sağlıklı beslenmenin bu süreçte önemli olduğu vurgulandı.