Koronavirüsten sonra YENİ SALGIN ALARMI! Pıhtı atma salgını nedir, ölümcül mü, belirtileri ne?

Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgınının artık hafiflemesi üzerine herkes rahat bir nefes almıştı. Ancak son günlerde pıhtı atma vakalarının artış göstermesi pıhtı salgını mı çıktı? Sorusunun sorulmasına neden oldu. Türkiye’de pıhtı salgını mı var?
Koronavirüsten sonra YENİ SALGIN ALARMI! Pıhtı atma salgını nedir, ölümcül mü, belirtileri ne?

Kan damalarının içerisinde meydana gelen tıkanıklık kan akışının normal şekilde gitmesini engeller. Felç başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu bilinen pıhtı atmasına ilişkin salgın olabileceği iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Peki, pıhtı atma salgını nedir, ölümcül mü, belirtileri ne? İşte merak edilen bütün detaylar!

PIHTI NEDEN OLUŞUR?

Vücut bir yara aldığı zaman, o yaralı bölgenin kapatılması için pıhtı isimli kalın ve yoğu kan dokusu devreye girer. Damar duvarlarına yapışarak, kan akışının dışarıya doğru gitmesini engeller.

Pıhtılar kan damarlarında tıkanıklık durumuna neden olabilir. Pıhtı atma sebebini tek bir etkene bağlamak doğru olmaz. Pıhtı atma salgını özellikle uzun süre hareketsiz kalma, bazı ilaçlar, hormonal değişiklikler, hızlı kilo alımı gibi çeşitli etkenlerden dolayı meydana gelebilir.

PIHTI ATMA SALGINI VAR MI?

Konu ile ilgili Sabah.com’da köşesinde “Pıhtı atma salgını mı var?” başlığı altında önemli ifadeler kullanan Mevlüt Tezel şunları söyledi:

“Meslektaşım, yaş, cinsiyet fark etmediğini, düzenli spor yapanlarda bile 'pıhtı atma'nın arttığını ve bunun salgın haline gelebileceğini söylüyordu.

Bunun nedenini sorduğumda ise "Covid aşısı oldun mu?" diye sordu.

Evet, iki BioNTech aşısı olmuştum.

Yoksa aşı karşıtları haklı mıydı?

Haklı olsalar bile tüm dünyanın kapandığı, salgının delice yayıldığı dönemde aşılara kurtarıcı gözüyle baktık. Başka çaremiz yoktu.

Dün internette bu konuyla ilgili bir habere rastladım. Haberde "Yalçın Yelence, Pakize Suda, Sadullah Celen hayatını kaybetti...

Avukat Celal Ülgen, AKP'li Taner Yıldız, Popstar Mehtap, Sırrı Süreyya Önder, Kadir İnanır hastanelik oldu...

Hepsinin ardında aynı sebep var: Pıhtı atması" yazıyordu”

PIHTI ATMA BELİRTİLERİ

Sosyal medyada pıhtı atma salgını için yapılan araştırmalar hız kazanmaya devam ediyor. Pıhtı atma belirtilerini genel olarak şu şekilde ifade etmek mümkün:

  • Nefes darlığı
  • Kalp atışında hızlanma
  • Baygınlık
  • Sıcaklama hissi
  • Vücudun kızarması
  • Bacaklarda ağır, şişkinlik, ödem gibi belirtiler pıhtı atma belirtileri olarak ifade edilebilir.

Pıhtı atma ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Özellikle beyne ya da akciğere atan pıhtılar kişinin hayatını kaybetmesine kadar giden sonuçlara sebebiyle verebilir. Bu durumda belirtilerden bazıların taşımanız halinde uzman bir doktora muayene olmanız önerilmektedir.