Çayı böyle içmenin kanser riskini artırdığı açıklandı

Kültürümüzün en önemli içecekleri arasında çay bulunuyor. Kahvaltıda, kahvaltı sonrasında, akşam, akşam kahvaltısında.. Kısacası her an keyifle çay tüketebiliyoruz! Ancak çay ile ilgili yapılan bir araştırma sonucu çay sevenleri şoke etti.
Çayı böyle içmenin kanser riskini artırdığı açıklandı

Aktarılan son habere göre sıcak çay içmenin kanser riskini ortaya çıkardığını ortaya koydu. Araştırma sonuçları ve merak edilen detaylar haberimizde!

Doğu Anadolu Bölgesi’nde en sık görülen kanserlerin başında yemek borusu kanseri geliyor. Bu konu ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre sıcak çay içmenin bu kanserde önemli bir rolü olduğu ortaya çıkardı.

SON 25 YILIN VERİLERİ İNCELENDİ

Sadece son 25 yıl içerisinde yemek borusu kanser teşhisi alan 742 erkek ve 720 kadının verileri incelendi. Buna göre hastaların yüzde 85’inin çayı çok sıcak içtiği ortaya çıktı. Kanserin özellikle Bitlis, Bayburt, Erzincan, Van, Erzurum, Ağrı ve Muş illerinde daha fazla görüldüğü belirtildi.

SICAK ÇAY KANSERE NEDEN OLABİLİR

Konu ile ilgili Ekonomim’in aktardığı habere göre araştırma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu tarafından yürütüldü. Sıcak çay içmenin yemek borusu kanserine neden olabileceği ifade edilerek, “Sıcak çay, yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreleri yakarak kansere neden olabilir. Ayrıca, sıcak çay sindirim sistemini bariyer işlevini bozarak kanser riskinin artırabilir" dedi.

SICAK DEĞİL, ILITILMIŞ İÇİN

Eroğlu, konu ile ilgili yaptığı değerlendirilmesinde çayın ılıtılmış bir şekilde içilmesi gerektiğini belirterek, “85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik" dedi.

Yapılan araştırmanın sıcak çayın kanseri riskini artırdığına yönelik bulguların ABD, Çin ve İngiltere’de yapılan araştırma sonuçları ile de örtüştüğünün altı çizildi.