Covid-19 aşıları kalp krizine mi neden oluyor? Japonlar işin aslını açıkladılar!

Son dönemlerde tüm dünyada kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümler rekor seviyelere ulaştı. Covid-19 aşıları kalp krizine mi neden oluyor?
Covid-19 aşıları kalp krizine mi neden oluyor? Japonlar işin aslını açıkladılar!

Pandemi dönemine son veren Covid-19 aşıları üzerindeki tartışmalar yeniden alevlendi. Dünyayı kasıp kavuran pandemi belasından kurtulmayı sağlayan aşıların kalp hastalıklarına karşı vücudu savunmasız bıraktığı iddia ediliyor. Bunun için de kalp hastalığı nedeniyle ölenlerin sayısının çok fazla artması aşılara bağlanıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin artması akıllara ilk olarak aşıyı getiriyor.

AŞI YÜZÜNDEN Mİ ÖLÜMLER OLUYOR?

Covid-19 aşısı olanlarda görülen kap rahatsızlıklarının ölümle sonuçlanması oranının yüksek olması bilim insanlarının ana gündemi haline geldi. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda aşılar ile kalp hastalıkları arasında iddia edilen ilişkiyi kurabilen bilimsel bir tespit yapılamadı.

Pandemi sonrasında kalp krizi geçirenlerin sayısı oldukça arttı. Bunun nedenini aşılar olarak gösteren aşı karşıtları buna dair bilimsel bir delil ortaya koyamıyorlar. Ancak bunun henüz ispatlanmamış olması ispatlanamayacağı anlamına da gelmiyor. Buna dair kapsamlı araştırmaların yapıldığı biliniyor. Bu araştırmaların sonucuna göre aşılara dair yaklaşım değişebilir.

Öte yandan Japon bilim insanları çok farklı bir tespitte bulundular. Japonların araştırmalarına göre kalp hastalıkları ile Covid-19 aşılarının bir bağlantısı kurulamadı ama Covid-19 hastalığının direkt olarak bir ilişkisi bulunuyor. Hastalığı geçirenlerde kalp hastalıklarının yaygın olarak ortaya çıktığı bildirilirken bunun hastalığın vücutta yaptığı tahribattan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Japonya’da Riken Araştırma Enstitüsü tarafından bir rapor yayınlandı. Covid-19 virüsü küresel bir kalp yetmezliği salgınına yol açabileceği endişesi bu rapor ile açıklandı. Bu virüs vücutta ACE2 reseptörlerine tutunuyor. Bu reseptörler de kalpta çok yaygın bir şekilde görev yapıyorlar. Dolayısıyla kalp hastalıklarının kalp fonksiyonlarında azalmadan kaynaklanabileceğine dikkat çekildi.