Bu sorunun yanıtını hiç düşündünüz mü? Neden esneriz?

Esneme eylemi neden gerçekleştirilir? Bilimsel araştırmaların bile kesin bir sonuç bulamadığı bu eylemin neden gerçekleştirildiğini hiç düşündünüz mü?
Bu sorunun yanıtını hiç düşündünüz mü? Neden esneriz?

Bu sorunun yanıtını hiç düşündünüz mü? Neden esneriz?: Esnemek evrensel bir olaydır. Tüm insanlar hatta havyanlar bile esner. Peki neden esnediğimizi hiç düşündünüz mü? Bilim insanlarının bu konu üzerinde birçok araştırma yapsalar dahi kesin bir sonuca ulaşamışlar. Yani bilim dahi neden esenildiğini açıklayamıyor. Bilimsel çalışmaların sonucuna göre esnemeye dair öneri sürülen teorileri sizler için derledik. İşte detaylar.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR İLE OLUŞAN TEORİLER

Esnemek yorgunluk ve can sıkıntısı gibi durumlarda beyni harekete geçirir: Esnerken ağız olabildiğince açılır. Bu da yüz ve boyun kaslarının hareket etmesine sebep olur. Bilimsel çalışmalar sonucunda ulaşılan teorilerden biri de esneme eyleminin karotid arteri uyarabileceğine ve hatta kalp atışını hızlandırarak uyanık kalmak için bazı hormonlar salgılanmasına neden olduğudur. Araştırmacılar esneme eyleminin beyin sıvısının dinlenme ağından uzaklaştırarak dinç bir duruma geçirilmesini sağlamak için gerçekleştirildiğini öne sürüyorlar.

Esneme beynin soğumusanı yardımcı olacaktır: Esneme eylemi için ortaya atılan bir diğer teori ise budur. Esneme anında yüz kasları hareket eder. Kan akışı artarak yüzdeki sıcaklık çok daha kolay yayılabilir. 

Esneme bulaşıcılığı empati ile bağlantılı olabilir: Birçok insan esnemenin bulaşıcı olduğunu düşünür. Esneyen bir insan görüldüğünde hatta esneme ilgili düşünüldüğünde bile siz de esnemeye başlarsınız. Yapılan araştırmalara göre esneme insanların ve diğer memelilerin iletişim kurmasına yardımcı olan empatik bir tepki olarak da düşünülmektedir. 

İlgili Haberler