Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor! Tendeki bu değişiklikle kendini gösteriyor

Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen hastalıkların başında gelen anemi rahatsızlığı ciddi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Konu ile ilgili Dahiliye Uzmanı Abdulvahap Doğan, rahatsızlığın sebebinin demir eksikliği olduğunun altını çizdi!
Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor! Tendeki bu değişiklikle kendini gösteriyor

Daha sık kadınlarda görülen anemi hakkında yapılan bilgilendirmelerde önemli açıklamalarda bulunan Dahili Uzmanı Abdulvahap Doğan, bu rahatsızlığı kandaki Hgb seviyesinin belirlenen standartların altına düşmesi olarak tanımlanıyor.

Rakamsal olarak da açıklama yapan uzman isim standartlara göre 15 yaşının üzerindeki erkeklerde 13gr dl’nin 15 yaşının üstündeki ve gebe olmayan kadınlarda 12 gr/dl’nin, gebelerde de 11 gr/dl’nin altında olması gerekiyor. Aneminin en temel eksikliğinin sebebi ise demir eksikliği olarak ifade ediliyor.

ANEMİNİN NEDENLERİ

Aneminin nedenlerini sıralayan Doğan, “Abdulvahap Doğan, “Anemi menopoz öncesi kadınlarda çok sık rastlanan bir durumdur. Buna da sıklıkla menstrual kanamalar yol açmaktadır. Aynı zamanda lif içeriği yüksek besinlerin yeterince tüketilmemesi, sindirim sisteminde demir emilimini olumsuz etkileyen bir hastalığının olması, sindirim sistemi ve kronik kan kaybı diğer nedenler” açıklamasını yaptı.

ANEMİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Anemi hastalığındaki en temel belirtinin yorgunluk olduğunun altını çizen uzman isim diğer sık görülen belirtileri şu şekilde ifade etti:

“Anemi genellikle çabuk yorulma, enerji kaybı, özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, ciltte solukluk, bacaklarda kramplar ve uykusuzluk gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır”

Uzman isim, açıklamasında anemi tedavisinin önemli olduğunu ve düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Demir eksikliğinin tedavi edilmesinden sonra mutlaka düzenli olarak takip edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.