Bu belirtilere aman dikkat! En az 5 tanesi varsa beyin kanaması geçiriyor olabilirsiniz

Dünya genelinde 1 milyon kişi beyin kanaması geçirerek hayatını kaybederken doktorlar beyin kanaması belirtileri hakkında bilgilendirme de bulundu.
Bu belirtilere aman dikkat! En az 5 tanesi varsa beyin kanaması geçiriyor olabilirsiniz

Bu belirtilere aman dikkat! En az 5 tanesi varsa beyin kanaması geçiriyor olabilirsiniz - Her yıl 1 milyon kişi beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybederken hastalğın erken evrede ortaya çıkan belirtilerinin pek çok kişi tarafından önemsenmediği ortaya çıktı.

Hastalığın erken evrede tanı konulmmasının hayati bir önemi olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan aynı zamanda tanının erken konmasının tedavi başarısını da etkilediğini ifade etti. Ortaya çıkan bu belirtilere aman dikkat önemsenmiyor ama beyin kanaması geçiriyor olabilirsiniz!

BEYİN KANAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Yılda yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne sebebiyet veren beyin kanaması hakkında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gökalp Karaarslan bilgilendirmede bulundu. Op. Dr. Gökalp Karaarslan, “Beyin kanaması ciddi bir sağlık sorunudur ve belirtilerinin erken tanınması, tedavinin başarılı olabilmesi açısından hayati öneme sahiptir.

Kafatası içinde beyin boşluğu dokusu veya yüzeyinde gerçekleşen kanamalardır. Belirtileri ise; ani ve şiddetli baş ağrısı, vücudun tek tarafında zayıflık, karıncalanma, uyuşma, görme sorunları, mide bulantısı veya kusma, konuşma güçlüğü, nefes almada zorluk, bilinç kaybı veya komaya girme, ince motor beceri kaybı, tat alma duygusunda bozulma, denge ve koordinasyon sorunları, baş dönmesi, ışığa karşı hassasiyet, okuma, yazma veya konuşmayı anlamada zorluk olarak sıralanabilir.

Yüksek riskli işlerde çalışanlar, erkekler, hipertansiyon, kanama bozukluğu olanlar, kan sulandırıcı kullananlar, yaşlılar ve ailesinde beyin kanaması öyküsü olanlar risk altındadır. Erken teşhis hayati öneme sahiptir. Beyin tomografi incelemesi en etkili inceleme yöntemlerindendir. Kan basıncı takibi çok önemlidir. Beyin ödemi, epileptik nöbet kontrolü için ilaç tedavisi uygulanabilir. Cerrahi yöntem de beyin kanaması tedavilerinde kullanılan etkili yöntemlerden biridir." dedi.

BEYİN KANAMASINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ, NE YAPILMALI?

Beyin kanamasından korunmak isteyen kişilerin yapmaları gerekenler ise şu şekilde sıralandı; su içme alışkanlığına dikkat etmeleri, alkollü ve asitli içeceklerden mümkün mertebe uzak durulması, obeziteden korunmak, sigara ve alkol tüketmemek, düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek, kalp ve tansiyon hastalığı olanların ilaçlarını düzenli kullanması, yaz mevsiminde öğlen saatlerinde dışarı çıkmamak ve çok fazla güneşin altında kalmamak yer aldı.