Uzman isim 30 yaş üstü kadınlara kötü haber böyle verdi

Sağlık her yaşta önemli! Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Şerife Özlem Genç tarafından önemli bir açıklama geldi. İşte 30 yaş üstü kadınlara dikkat çeken Genç’in açıklamaları..
Uzman isim 30 yaş üstü kadınlara kötü haber böyle verdi

30 yaş üstü kadınlara dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Genç, HPV virüsünün önemini vurguladı. HPV virüsü olmasının kanser olduğu anlamına gelmeyeceğini ancak zamanla ilerlemesi halinde kansere dönüşebileceğini belirterek, “HPV virüsünün o bölgede olması kanser olduğumuz anlamına gelmez ancak zamanla ilerlemesi durumunda kansere dönüşebilir. Uzun süreli virüsün kalması rahim ağzını bozabilir” dedi.

Rahim ağzı kanseri tarama programlarının olduğunu ifade eden uzman isim, özellikle 30 yaşından sonraki kadınların her 3 yılda bir smear tarama ya da her 5 yılda bir smear ve HPV virüs taramasının mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ANORMAL KANAMA YA DA GENİTAL BÖLGEDE AĞRI

Uzman isim, açıklamasının devamında HPV virüsünün bulgularından bahsederek anormal kanama ya da genital bölgede ağrı olabileceğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Anormal vajinal kanama ve genital bölgede ağrı olabilmektedir. Böyle durumlarda oluşan kişilerde daha öncesinde tarama yaptırmamışsa smear tarama yapıyoruz. Anormal bulgularla karşılaştığımızda bu bulguları netleştirmek için kolposkopi cihazımızla incelemelerde bulunup, anormal bulguya rastlanılan bölgelerden biyopsi alıyoruz. Kanser bulgusuna rastlanılması durumunda gerekli cerrahi ve tedavi yöntemleri ile hastanemizde hastalarımıza tedavilerini uyguluyoruz”

SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR?

Her kadının belirli bir yaştan sonra smear testi yaptırması gerektiği ifade ediliyor. Test basit ve ağrısız bir şekilde dakikalar içerisinde yapılmaktadır. Ortalama olarak adet zamanının üzerinden 10-20 gün geçmesi gerekmektedir. Rahim ağzından örnek alınabilmesi için vajina bölgesine spekulum yerleştirilir ve küçük bir fırça ile rahim ağzından örnekler alınarak incelenir.